
ПРОДУКТИ
Леща 250 г (1 ч. ч.)
морков 1
картофа 3-4
кромид лук 1 глава
Чесън 2 скилидки
Маслини 1 (400 г) консерва обезкостени
олио 2-3 с. л. зехтин или
млян кимион щипка
сол
ПРИГОТВЯНЕ
• За рецептата „Постна супа с леща и маслини“ лещата се поставя в голяма тенджера.
• Залива се с 2,5 л студена вода и се кипва на силен огън.
• Огънят за рецептата „Постна супа с леща и маслини“ се намалява, лещата се отпенва и тенджерата се похлупва с капак.
• Вари се 15-20 минути.
• Междувременно лукът се нарязва на ситно, а морковът на тънки ивички.
• В тиган за рецептата „Постна супа с леща и маслини“ се сгорещява мазнината и се задушават морковът и лукът 10 минути на тих огън до златист цвят.
• Прехвърлят се в тенджерата с лещата.
• Добавят се почистените и нарязани на кубчета картофи и маслините заедно със саламурата.
• Постната супа се поръсва с кимиона и пресования чесън.
• Разбърква се и се вари на среден огън 20-25 минути до готовност.
• Постната супа с леща и маслини се посолява на вкус и се разпределя по чинии.