Постни сарми в глинен съд

ПРОДУКТИ:

за 8 порции
2 кг кисело зеле
300 г ориз
3 глави лук
1 с.л. червен пипер
1 с.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
4 с.л. олио
сол
зелев сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязаният на кубчета лук (3 глави) се задушава в малко олио (4 с.л.). Щом омекне, се добавя измитият ориз (300 г). Бърка се, докато стане прозрачен. Плънката се овкусява с черен пипер (1 с.л.), червен пипер (1 с.л.), сол и чубрица (1 с.л.).

С листата от киселото зеле (2 кг) се правят сармички, които се пълнят с получената плънка от ориза, подправките и лука. В глинен гювеч се нареждат еднa върху другa сармичките. Добавя се малко олио и зелев сок, колкото да покрие наполовина продуктите в съда. Той се захлупва плътно и се слага в слаба фурна да се пече за около 2 часа.

Постните зелеви сарми могат да се сервират на празничната коледна трапеза. Често в плънката за тях, освен посочените в тази рецепта продукти, се добавят орехи и стафиди.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *