ПОТРЕБИТЕЛСКИ БАРОМЕТЪР! За седмица яйцето в Благоевград поскъпна с 30,4% и удари 35 ст.

Цените на яйцата в Благоевградска област регистрираха национален рекорд, какъвто след деноминацията на лева не е имало дори по време на Великден.

Само за седмица те поскъпнаха с 30,4%, или 7 стотинки, и на едро стигнаха 30 ст. за бройка, което изведе областния център на Пиринско на І място по скъпотия в ежеседмичната таблица на Министерството на земеделието и храните, наблюдаваща 6 основни хранителни продукта.  Веригите, които видимо разполагат със запаси от предходен период, все още продават яйцата по 29 ст., но малките магазини реагираха веднага на поскъпването и сега дребно яйце с размер М вече струва 31 ст., което е 29,2% поскъпване за седмица, а по-големите яйца с размер L са 33 ст.

Бабите на кооперативния пазар в събота за по-лесно пресмятане закръглиха цената на 35 ст.

Според Виолета Петрова, която е продавачка в с. Бело поле, само преди десетина дни купувала от складовете на едро яйцата за 19 ст. и няма никакво обяснение за драстичното им поскъпване. Мълвата в селото свързва новите цени с фипронила, който през октомври бе открит в яйцата от 2 български производители – великотърновските „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвест продукт“ ООД, но заразените партиди бяха унищожени и вероятността да има връзка между фипронила и поскъпването е твърде малко вероятна.

В Кюстендил цената се увеличи с 11,5% и яйцето стигна 29-31 ст. във веригите и 31-33 ст. в по-малките магазини. Най-евтино в Югозапада то може да бъде намерено в кварталните магазини на Перник, където се продава между 21 и 23 ст.

Средните за страната цени са 23 ст. на едро, което е повишение само с 1 ст. в сравнение с предходния период, а в Ямбол яйцето се продава само за 19 ст.

Втората наблюдавана стока – агнешкото, в цяла Югозападна България може да се намери само в няколко малки месарници на Благоевград на цените му от миналия Великден – 12,80 лв./кг за цяло агне, 14,60 лв. бут и 13,50 лв. плешка.

Средно за страната цената на едро на цяло агне е 13,24 лв., а в магазините се предлага срещу 13,78 лв./кг. Най-ниски са цените в Бургас – 11,40 лв./кг, а най-високи в София – 15,00 лв./кг.

Брашното в Благоевград е поскъпнало с 4 ст. за последната седмица в складовете, където е 82 ст. До потребителя то стига на 0,96 лв. във веригите и 1,04 лв. в магазините. В Кюстендил цените са същите, а най-скъпо е в Перник, където се продава от 1,05 до 1,10 лв.

Средната цена на килограм брашно в страната е 79 ст. на едро, 1 лв. във веригите и 1,05 в магазините. В Стара Загора килограм брашно струва 60 ст.

По-евтино олио от средните нива в страната в Благоевград има само в кварталните бакалии, където за седмица то е поевтиняло с 2% и струва 2,40 лв. литъра. В Кюстендил е 2,43 лв., в Перник – 2,60 лв. Благоевград и Кюстендил обаче са двата града, където в търговските вериги се продава най-скъпата мазнина – 2,69 лв. литъра.

Леко поевтиняване има при цените на пилешкото месо. В Благоевград то е 0,6%, в резултат на което във веригите килограм замразено пиле е 4,54 лв., а охладено – 4,99 лв., в останалите магазини се предлага в диапазона от 5,05-5,32 лв./кг. В Кюстендил максимумът също е 5,32 лв., докато в Перник пилешкото може да бъде открито и за 4,65 лв.

Единствената по-сериозно поевтиняла стока в Благоевград – с 8 ст. на килограм, това е захарта. В момента тя е 1,40 на едро, 1,57 лв. във веригите и 1,63 лв. в останалите търговски обекти. В Кюстендил цените са същите, а в Перник стига до 1,74 лв.

Средно за страната към края на м. октомври 2017 г. цената на едро на бялата кристална захар отбелязва спад от 10%, при средните цени на дребно на продукта се наблюдава малко по-слабо понижение от 8% за големите търговски вериги и 6% за по-малките магазини.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *