ПОТРЕСАВАЩА ИСТОРИЯ! Тя му помагаше да проходи, а той я застреля от инвалидната количка

Убийството на Лорена Перес потресе света. Жената е на 38 години, доброволка в Червения кръст. Нейният убиец е Мохамед Насим на 21 години, като 19 от тях са преминали в инвалидна количка, защото страда от полиомиелит.

Малко след 10 часа в понеделник сутринта той влиза с количката си в стаята на ортопедичния център в Северен Афганистан. Там изважда пистолет руско производство и прострелва Перес фатално в гърдите, съобщава Ню Йорк Таймс.

Преди фаталния ден тя се опитва да помогне на Насим да проходи. Перес е опитен физиотерапевт с повече от десет години служба на хуманитарни мисии зад гърба си. Работи в центовете на Червения кръст в Афганистан вече цяла година. Познатите я описват като енергичен, забавен и сърдечен човек, отдаден на работата си, в това да помага на пострадалите от войни и болести отново да се движат и да живеят нормално.

Никоя от войнствените групи в Афганистан, нито талибаните, нито „Ислямската държава” не поемат отговорност за убийството. Един от другите пациенти е арестуван като съучастник в подготовката на престъплението. „Те петнят името на афганистанците. Това, което са извършили, е терористична атака”, коментира членът на местната управа Раис Абдул Калик.

Преди да пристигне в Афганистан през май 2016 г., Перес помага на пациенти с увреждания в Малави, Етиопия и Танзания. „Вярвам, че качеството и топлината в работата ми, са от съществено значение и една от най-важните ми добродетели”, пише тя в профила си в LinkedIn.

Насим не успява да произведе втори изстрел. Охраната на ортопедичния център го обезврежда веднага. Мотивите на Насим остават неясни. Той е родом от контролирана от талибаните провинция, но засега от полицията не са потвърдили, че има връзки с тях.

Само през миналата 2016 г. около 136 000 пациенти са получили рехабилитационни услуги в седемте центъра на Червения кръст в разтърсвания от война Афганистан.

През последните години насилието в страната се разрасна, въпреки усилията на водената от САЩ международна коалиция в подкрепа на централната власт в Кабул.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *