Почернените родители на загинал миньор! Прехвърлят цялата вина върху мъртвото ни момче

Окръжният съдия от Кюстендил Надя Георгиева върна на прокуратурата за доразследване производството, образувано срещу неизвестен извършител, свързано със смъртта на загиналия преди Коледа миньор Стефан Митев. Трагичният инцидент стана на 22 декември 2016 година в рудник „Бобов дол“. Рано сутринта около 6 часа при маневрени работи по обработка на вагони 51-годишният мъж бе затиснат от руднически електровоз и почина на път към болницата.
Седем месеца по-късно Окръжната прокуратура прекрати досъдебното производство, водено срещу неизвестен извършител. Работното обвинение бе по текст 123 от Наказателния кодекс – за това, че който по непредпазливост причини другиму смърт чрез немарливо изпълнение на занятие или други дейности, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Родителите на Стефан обаче обжалваха прокурорския акт. Според тях са допуснати съществени процесуални нарушения и не е изяснена обективно фактическата обстановка и причините, довели до трагедията. Те посочват още, че в постановлението едностранчиво е прието, че настъпването на трудовата злополука е единствено по невнимание и неправомерни действия на сина им.

„Приети са само показанията на единствения свидетел – машиниста. Ние се съмняваме, че Стефан е проявил самоинициатива и без неговото знание е предприел самостоятелни действия, както е посочено в постановлението“, е описано в жалбата.

В същото време се прилага и протокол №1/21.02.2017 г. на Районно управление „Социално осигуряване” – гр. Кюстендил, проверяващите са констатирали и посочили редица нарушения на правилника по безопасност на труда.

Според прокуратурата смъртта на Стефан Митев се дължи на трудова злополука, възникнала в резултат на собственото му невнимание и неправомерни действия, а смъртта му не е причинена от поведение на друго лице.

От Кюстендилския окръжен съд са категорични, че пропуските на прокуратурата са в липса на доказателства, че инцидентът със загиналия миньор не представлява престъпление от общ характер.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *