Почетният гражданин на Радомир, художникът Симеон Спиридонов, предложен за удостояване с орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за награждаване на почетния гражданин и бивш общински съветник Симеон Спиридонов с орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Симеон Спиридонов е български художник, чиито произведения са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Заради таланта и неповторимия му стил той е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“. Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art /FIAP/-UNESCO.

Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство и музика в с. Дрен, където художникът живее и работи повече от 40 години. 

Спиридонов бе съветник в ОбС – Радомир в първите години от промените.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *