Почина актрисата и певица Ана Карина

Френската актриса от датски произход Ана Карина, най-известна с ролите си във филми на режисьора Жан-Люк Годар, почина на 79-годишна възраст от рак, предаде Франс прес, позовавайки се на агента й.

През 60-те години на миналия век актрисата с бледо лице и големи синьо-сиви очи се снима в седем филма на Годар, тогава неин партньор и в живота.
Карина е позната с ролите си в “Жената си е жена”, “Клео от 5 до 7”, “Да живееш живота си”, “Алфавил”, “Китайска рулетка”, “Лудият Пиеро” с Жан-Пол Белмондо, допълват от БТА.

Освен като актриса, Ана Карина се изявява и като певица. Голям успех й носи песента “Sous le soleil exactement” (1967), написана за нея от Серж Генсбур.

“Френското кино осиротя. Отиде се една от неговите легенди”, написа в Туитър френският министър на културата Франк Ристер.

Още ненавършила пълнолетие, родената в Дания Ана Карина, истинското име на която е Хане Карин Байер, се озовава в Париж с намерението да стане актриса. Псевдонимът, с който ще остане в историята на киното, й дава модната икона Коко Шанел.

Жан-Люк Годар вижда изявяващата се като манекенка бъдеща своя муза в реклама и й предлага малка роля във филма си “До последен дъх” с Джин Сибърг и Жан-Пол Белмондо, която тя отказва.

Няколко месеца по-късно режисьорът отново се свързва с нея. Този път Годар й предлага главната роля във филма “Малкият войник”. По време на снимките помежду им пламват искрите на любов, която ще продължи с години.

В продължение на десетилетие Ана Карина не спира да снима, но остава актрисата-фетиш на Жан-Люк Годар. Нито Клод Шаброл, нито Франсоа Трюфо – другите режисьори от Новата вълна, успяват да я снимат.

“Бях жената на Жан-Люк. Това без съмнение малко ги плашеше”, казва кинозвездата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *