Почина бащата на шефа на НАТО Йенс Столтенберг

Бащата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Торвалд, е починал в петък на 87-годишна възраст. Това съобщават норвежки медии, позовавайки се на членове на семейството.

Политикът е починал тази сутрин след кратко боледуване.

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг вече е изказала съболезнованията си  на опечалените близки. По думите й, през „дългия си живот Торвалд Столтенберг е направил много за Норвегия”.

Представителят на социалдемократичната работническа партия, Столтенберг старши е заемал поста министър на отбраната на Норвегия от 1979-1981 година. В периода 1990-1993 г. заема поста външен министър на Норвегия, преди да бъде назначен за Върховен комисар.

Неговият кратък мандат бележи началото на засилено участие на ВКБООН в мащабни мироопазващи операции на ООН. Като Върховен комисар той ръководи няколко операции за репатриране, особено в Централна Америка. Подава оставка през ноември 1990г., за да се върне на предишната си длъжност начело на норвежката дипломация.

През май 1993г., в разгара на войната в Босна, той отново започва работа за ООН като Специален пратеник на Генералния секретар за бивша Югославия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *