Почина бившият президент на БФС Христо Данов

Българският футбол загуби един от хората, които имат огромна заслуга за класирането на националния отбор за финалите на световното първенство в САЩ 94. Там нашите завършиха на четвърто място, постижение, което едва ли ще бъде подобрено някога от държгавния ни тим.

Христо Данов – бивш президент на Българския футболен съюз и ПФК Ботев, почина тази сутрин в дома си в Пловдив.

Тъжната новина съобщи съпругата му Вера Данова, написа „Марица“.

Данов, който бе един от основателите на Агробизнесбанк, дълги години бе сред най-големите радетели на пловдивския спорт.

Той ръководеше футболния съюз по време на най-големия успех на националния отбор – четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 г.

Христо Данов е роден на 1 януари 1954 г. Отиде си от този свят дни преди 17 ноември – датата, на която през 1993 г. България победи Франция на „Парк де Пренс“ в Париж и си отвори пътя към Мундиал 94 и паметното американско лято.

През 80-те години Христо Данов е счетоводител в „Кореком“. В началото на 90-те години е президент на Ботев (Пловдив), в периода 1993-95 оглавява Българския футболен съюз, след като наследява на поста Валентин Михов.

По-късно Данов е разследван за фалита на Агробизнесбанк и прекара близо четири месеца в следствения изолатор през 1999 г., последвани от домашен арест.

През 2007 г. се връща в българския футбол след 12-годишно прекъсване. Заема се с възстановяването на отбора на град Баня, който прекратява съществуването си през 2004 г.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *