Почина бившият турски премиер Месут Йълмаз

Бившият турски премиер Месут Йълмаз, който беше начело на три правителства през 90-те години, когато страната се люлееше в политически кризи, почина в петък от рак на 73-годишна възраст, съобщи семейството му.

Консерватор с остър стил Йълмаз е били външен министър през 80-те години.

Кабинетът на президента Реджеп Тайип Ердоган нарече Йълмаз “една от най-изявените фигури в политическия живот на Турция”.

Мандатите на Йълмаз обхващат години на нестабилни коалиции, политически скандали и нарастващ конфликт със забранената Кюрдистанска работническа партия (ПКК).

Последният му премиерски мандат през 1997-99 г. е прекъснат от нарастващия разрив със съседна Сирия.

През 1998 г. Йълмаз предизвика недоволство в целия арабски свят, заплашвайки да „избоде очите“ на сирийския президент Хафез Асад за неговата подкрепа за ПКК.

Йълмаз ръководи партия Анап (Родина), преди да претърпи съкрушително поражение на изборите през 2002 г., когато Партията на справедливостта и развитието на Ердоган превзе с щурм властта.

Подозиран в присвояване по време на приватизацията на банка през 90-те години, той стана първият бивш държавен лидер, съден от върховния съд за корупция.

Съдът спря заседанията за пет години през 2006 г. и в крайна сметка прекрати делото, след като не бяха повдигнати нови обвинения.

Йълмаз се опита да възроди политическата си кариера, като спечели място в парламента през 2007 г., но влиянието му отслабна.

Той има двама сина, единият от които беше застрелян през 2017 г

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *