HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Почина гениалният Стивън Хокинг

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике.

“Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години”, пишат те в текста, публикуван от британската агенция “Прес асосиейшън”.

Стивън Хокинг, роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза, той не спира активната си научноизследователска дейност. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Лекарите му казват, че едва ли ще живее повече от 1-2 години. Въпреки това Хокинг не се отказва да се бори с болестта. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.

Основна област на научните му изследвания бяха космологията и квантовата гравитация, много време той посвети на изучаването на черните дупки. Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които “Кратка история на времето”, станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

Носител е на редица награди, ордени и медали. Той е един от най-младите членове на Английското кралско общество, Командор на ордена на Британската империя. Има и други британски кралски отличия.

Женил се е два пъти и има три деца. Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа – „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ и две нейни продължения. Целта е приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за Големия взрив“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *