Почина големият Милчо Левиев

Отиде си световноизвестният български джаз музикант Милчо Левиев. За кончината на легендарния композитор и пианист съобщиха негови близки. На 19 декември Милчо Левиев щеше да стане на 82.

Милчо Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Левиев донася световна слава на България в джаз музиката. Удостоен е с орден “Стара планина” и “Св. св. Кирил и Методий” за големите си заслуги в областта на музиката.

Носител на награда „Кирили Методий“ – I степен (2008). Големият джаз  изпълнител и композитор е носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус’65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех.

Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни “Вчера“ (Yesterday).

Композирал музика за множество български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ.

Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

Носител на награда “Dramalogue” USA през 1987 за най-добър музикален директор.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грамми” през 1982 албум на Ал Жеро “Breakin’ Away”.

Номинация за награда “Грамми” за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума “Mecca For Moderns” от 1981.

Един от лидерите на джаз/класическия квартет Фрий Флайт, носител на наградата на Los Angeles Times за най-добро комбо на 1982.

Автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфочничния оркестър на българското радио и други. Аранжор в Hessicher Rundfunk в периода от 1970 до 1971.

Милчо Левиев е включен в енциклопедията “История на европейския джаз”. Томът от 800 стр. е издание на Кралската музикална академия – Лондон, с подкрепата на Европейския съюз.

В последните години виртуозният музикант живееше в Солун.

Поклон пред паметта му!Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *