Топ теми

ЧЕРНА ВЕСТ! Почина дългогодишният преподавател във Филологическия факултет на ЮЗУ доц. д.н. Гергана Пенчева-Апостолова

Почина дългогодишният преподавател във Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” доцент доктор на науките Гергана Пенчева-Апостолова. 

„С прискърбие съобщаваме, че на 28 октомври ни напусна нашата колежка, дългогодишен преподавател във Филологическия факултет, разказвач и учен Гергана Петкова Пенчева-Апостолова. Поклон пред светлата й памет!”, съобщиха тъжната новина от Филологическия факултет.

Гергана Апостолова започва преподавателската си кариера през есента на 1983 г. в гр. Кюстендил като преподавател по английски език. От 1992 г. кандидатства за работа в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и е назначена с конкурс за асистент по съвременен английски език в тогавашната катедра „Чужди езици“ на Филологическия факултет.

От самото начало на академичната си кариера доц. д.н. Апостолова разработва и прилага в работата си специфичен подход в обучението, който се основава върху познанията й по реторическата теория на аргументацията и стремежа за постигане на практическа ефективност от преподаването на английски език – първоначално при обучението на начинаещи, а след това – в обучението чрез неадаптирани английски текстове. Въз основа на този подход тя разработва особеностите и прави опити за моделиране на комуникационната ситуация при превод.

Гергана Апостолова има специализации в Оксфордския университет и Масачузетския технологичен институт. Автор е на 11 книги и повече от 40 статии по реторика, аргументация, методика на обучението по английски език, теория на превода, литература и философия на интернет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *