Почина Йосиф Кобзон

Руският естраден певец и депутат от думата Йосиф Кобзон почина. Това е съобщил за “Интерфакс” помощник на съпругата му, предадоха руските медии.

Кобзон, който бе диагностициран с рак през 2005 г., е в болница от края на миналия месец. Докторите казаха при постъпването му, че състоянието му е стабилно, но тежко.

През 2015 г. Кобзон влезе в списък със санкционирани от Евросъюза руснаци заради кризата в Украйна.

Последните му изяви разбуниха духове в България. Две от трите му изпълнения в страната през 2014 г. бяха по покана на политически партии, като в първия случай “Атака” бе сред организаторите, а във втория в Стара Загора – главният организатор.

Отвъд политическите си пристрастия и твърдата позиция по въпроси като украинския конфликт Кобзон обаче бе един от най-известните съветски изпълнители. Роден през 1937 г., на територията на днешна Украйна, той се прочува през 60-те г., след като негови изпълнения започват да звучат по радиото.

Като ученик Кобзон се увлича по бокса и е шампион на Украйна сред юношите. Кариерата му на изпълнител започва малко по-късно, в армията, където в ансамбъла на Закавказкия военен окръг за пръв път посещава уроци по пеене.

Кобзон става народен артист на СССР през 1987 г., пише dnevnik.bg През 1990 г. стана депутат от Върховния съвет на Съветския съюз, а 7 г. по-късно за пръв път влезе в Думата.

От 2011 г. бе и първи заместник-председател на комисията по култура в Думата.

В репертоара му имаше около 3000 песни. Най- популярни от тях са “Смуглянка”, “А у нас во дворе”, “Старый клен”, “С чего начинается Родина”, “Мгновения”, “Темная ночь”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *