Почина мирлиардерът Дейвид Кох

На 79 години след дълга битка с рака почина Дейвид Кох, милиардер либертарианец и влиятелен донор на консервативни каузи. Това съобщи по-големият му брат Чарлз.

Дейвид Кох се пенсионира миналата година като изпълнителен вицепрезидент на Koch Industries, конгломерата, на който той беше съсобственик с по-големия си брат и е оценен като втората по големина фамилна компания в САЩ. “Желаем на всички да отпразнуваме живота и въздействието на този най-щедър и мил човек. Той вярваше, че носи отговорност пред свят, който му дава толкова много възможности да успее”, казва Чарлз Кох в изявление.

И двамата братя бяха задкулисна сила в републиканската политика, дарявайки много за кандидатите и каузите, отразяващи консервативните им икономически позиции. Но Дейвид беше социално-либерален. Той бе привърженик на правото за аборт и еднополовите бракове, както и на неинтервенционистката външна политика.

Сред онези, които изказаха съболезнования, беше държавният секретар Майк Помпео, който подобно на братята Кох е от Канзас.

Дейвид Кох се кандидатира за вицепрезидент на Либертарианската партия през 1980 г., но по-късно скъса с нея и се обърна към републиканците.

Той се присъедини към брат си Чарлз при финансирането на мрежа от консервативни организации, по-специално Американци за просперитет, съсредоточени върху исканията за ниски данъци и дерегулация с цел да повлияят на изборите в САЩ.

Тези организации помогнаха за подхранването на движението Чаено парти през 2010 г., като поставиха челно републиканско предизвикателство пред бившия демократичен президент Барак Обама.

Доналд Тръмп, на чиито консервативни пълномощия братята гледаха с подозрение и който на свой ред често им се подиграваше, беше изключение сред републиканците.

От двамата Чарлз е участвал най-много в политическите мрежи, докато Дейвид беше по-активен в благотворителни начинания, главно в Ню Йорк. Той ще бъде помнен за важен финансов принос за културните организации и медицинските изследвания. Преди 27 г. му беше поставена диагноза за рак на простата жлеза.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *