Почина носителката на Нобелова награда за литература Тони Морисън

На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън – носителка на 
Нобеловата награда за литература за 1993 година, съобщава БТА. 

Морисън се е споминала в понеделник вечерта в Медицинския център “Монтефиоре” в Ню Йорк. Тя е първата чернокожа авторка, удостоена с Нобелова награда. Шведската академия я отличи с високото отличие за нейния поетичен език и за “визионерската й сила”.

За романа “Възлюбена”, разказващ за избягала робиня, която убива малкото си дете, Морисън е отличена с наградата “Пулицър”за 1988 г. Сред най-известните й книги са “Най-синьото око”, “Сула”, “Песента на Соломон”, “Възлюбена”, “Джаз” и др. 

Авторката е написала 11 романа за период от шест десетилетия. В тях тя проследява в детайли живота на афроамериканците. Това важи за нейните есета, книги за деца и театрални пиеси.
Литературната кариера на Морисън бе шеметна, изтъква Асошиейтед прес. Тя написва първия си роман “Най-синьото око” на около 40-годишна възраст. Когато навлиза в шейсетте си години и след шест книги, тя става Нобелов лауреат.

Писателката въздига американския мултикултурализъм на световната литературна сцена и дава своя принос за нецензурирания прочит на миналото на САЩ. Тя описва живота на “неизвестните и нежеланите”, на “несвободните в рамките на един демократичен експеримент”. В нейните романи намира централно място историята на чернокожите, в която откриваме поезия, трагизъм, любов, приключения и добри стари клюки. Това е валидно както за малките градчета в щата Охайо като в “Сула”, така и за Харлем от огромния мегаполис, описан в “Джаз”.

Сред почитателите на писателката фигурират известни личности като Барак Обама, който я отличи с Президентския медал на свободата, и Опра Уинфри, за която Морисън беше идол. Известната телевизионната водеща допринесе в значителна степен за разширяването на читателската аудитория на писателката.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *