Почина 17-г. момче, чакало за белодробна трансплантация

Още един българин, чакащ за белодробна трансплантация, почина. 17-годишният Красимир Коев не успя да дочака животоспасяващата операция. През декември изпада от списъка на чакащите заради влошено състояние, съобщава Нова телевизия.

У нас все още подобни операции не се правят, а втора година здравните власти не могат да намерят чужда клиника, където да изпращат тежкоболните като Красимир. По сметки на министерството става дума за 15 души, а според самите пациенти – те са около 1000.  Според пациентските организации в последната година са починали най-малко 12 от чакащите за белодробна трансплантация. Състоянието на останалите се влошава прогресивно.

От министерството отново обясниха, и то в писмен вид, че работят по въпросите с преговори с европейски болници и обучение на български лекари. Решение щяло да има „в началото на годината”. Продължавали опитите да се възстанови договорът с Виена, както и да ни приемат за пълноправен член на „Евротрансплант”, за да имаме по-голям шанс в преговорите.

Междувременно все повече болни избират да емигрират.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *