ПОЧТИ ГОДИНА СЛЕД ИЗБОРИТЕ! ВАС с окончателно решение: В ОбС – Петрич влиза СДС лидерът Хр. Батев, а Т. Янаков от АБВ си отива, Ив. Стоилков от ВМРО с късата клечка, защото пропуснал да се жали

Лидерът на СДС в Петрич Христо Батев е новият общински съветник в местния парламент, а досегашният съветник от АБВ Тодор Янаков ще трябва да напусне съвета 11 месеца след като положи клетва да работи за благото на петричани.

Това е резултатът от близо едногодишната съдебна сага на 6-има неуспели кандидати за общински съветници в Петрич, които се бориха резултатите от изборите за ОбС да бъдат обявени за недействителни и в общината да бъде насрочен нов частичен вот. С вчерашното си решение Върховен административен съд обаче попари надеждите им и постанови влизането в сила само на една корекция в решението на Общинската избирателна комисия, с която се взема един мандат от АБВ и се дава втори на СДС.

Съдебен състав на ВАС, председателстван от Аделина Ковачева, всъщност отмени почти цялото решение на благоевградския Административен съд, но не по същество, а понеже вместо да обяви за недействителен избора на общински съветници на база повторното преброяване на бюлетините в 11 от общо 96-те секции, съдия Саша Алексова трябвало да върне книжата на ОИК – Петрич с указание за обявяване на действителните резултати от избора на общински съветници.

От решението на Административен съд – Благоевград върховните магистрати не са се съгласили само с извода на благоевградската им колежка, че рокада трябва да има и в съветническите редици на ВМРО, тъй като неуспелият да влезе в ОбС Иван Стоилков е получил повече преференции от съпартиеца си съветник Георги Стоилков. Според ВАС, след като в съда няма депозирана жалба от ощетения кандидат-съветник, съдия Алексова не е трябвало да се произнася по въпроса с преференциите на ВМРО. С други думи, Иван Стоилков няма да стане съветник в този ОбС.

Решението на ВАС, което е окончателно, бе посрещнато вчера със сериозна доза недоволство от страна на жалбоподателите. До последно те се надяваха, че магистратите ще касират изборите за общински съветници, след като само в 11-те ревизирани секционни комисии бяха открити 138 броя бюлетини, зачетени за недействителни, въпреки че по тях не бяха открити нередности.

С решението си ВАС отвори широко врати пред секционните избирателни комисии да замазват резултатите както им хрумне, и то безнаказано, коментира вчера адвокатът на един от жалбоподателите – Иво Стефанов. На практика СИК-овете погазват закона – те систематично и неправилно броят и дават грешен резултат, който не съответства на волята на избирателя. То е все едно да имаш една касета с 96 ябълки, първите 11, извадени от тях, да се окажат гнили, а ти да решиш, че касетата всъщност е пълна само със здрави ябълки и просто по случайност 11 от тях са се оказали развалени, даде пример Стефанов.

Юридически всъщност въпросът с касирането на изборите в Петрич бе обречен на провал още в зародиш, защото съгласно Решение № 9/26.11.2009 г. на Конституционния съд на Република България по конституционно дело № 8/2009 г. повторно цялостно преброяване на бюлетините би могло да се допусне само ако от протоколите на СИК са видни съществуващи спорове между членовете й за резултатите от гласуването, а в петричките протоколи, включително и в 11-те от ревизираните секции, никъде не е фиксирано несъгласие на някой от членовете с изборния резултат.

В друго решение от 28.11.2013 г. на Конституционния съд е записано, че за да бъдат обявени изборите за незаконни, трябва едновременно да са налице две предпоставки: особено тежки нарушения на изборния процес, относими към основополагащите демократични конституционни принципи на избирателното право, както и тежестта на тези нарушения да е от такова естество, че да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите.

Според мнението на юристи този текст е доста субективен, но години наред на него се позовават всички български съдилища.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *