Почти цялата комисия по ТСУ в ОбС – Петрич в конфликт на интереси, съветници със строителни фирми като Ал. Василев се издържат с общински поръчки, Г. Ангелски разкъсан между задълженията към избирателите си и заплатата в “Енвиронман”…

Икономически обвързаности между изпълнителната и законодателната власт в Петрич са на път да взривят скандал. Завесата бе повдигната от съветника от ВМРО Стоян Божинов с делата на колегата му Владимир Заечки, който за 3 г. от мандата си е спечелил над 1 млн. лв. от обществени поръчки в общината. Заечки обаче далеч не е единствен в петричкия минипарламент, който тъче на два стана – и като изпълнител на общинска поръчка в качеството си на строител, и като контрольор на самия себе си в качеството си на общински съветник.
В не по-малка степен същото важи за почти цялата общинска Комисия по териториално и селищно устройство, транспорт и екология. В тази комисия е Георги Ангелски. Освен съветник той още е заместник-управител на смесеното общинско дружество по чистотата “Енвиронман Тео България” ООД, в което 51% държи частникът Асен Опренов, а останалите 49% са на община Петрич. Така той се “разкъсва” дали като съветник да защитава интересите на жителите на Петрич и да контролира разходите на общината по дружеството така, че хем те да са по-малко, хем таксата смет да е по-поносима, а градът да е по-чист, или като част от ръководството на фирмата да се грижи общината да налива повече пари в дружеството, а съгражданите му да плащат по-висока такса, за да може и неговата заплата да расте.
За да си извоюва място във фирмата, Георги Ангелски първо стана консултант на договор в дружеството, въпреки че управителят Асен Опренов е квалифициран автоинженер и никому не стана ясно в какво точно съветникът го е консултирал. По-късно пък се пусна мълвата, че през първите 3 месеца от консултантските услуги на Ангелски е било подготвено прехвърлянето на акциите от тогавашния френски собственик на фирмата Жан Франсоа Гадбоа на името на Асен Опренов. Без отговор остана въпросът защо, ако общинският съветник Ангелски е бил воден от вмененото му на изборите задължение да защитава обществените интереси на Петрич, не е предложил общината, а не Опренов да изкупят дяловете на французина.
Самият Г. Ангелски в началото на трудовия си път беше 5 г. началник на автогарата в Петрич, после още толкова работи в частна фирма, след което, изненадващо, бившият областен управител Костадин Хаджигаев го избута за шеф на ДАИ. В политически план тази му професионална кариера мина през СДС, ССД на Стефан Софиянски, после се появи в листата на бившия зам. кмет на Петрич и дясна ръка на екскмета Вельо Илиев – Христо Георгиев, накрая, заради шефския пост в ДАИ се вля в редиците на ГЕРБ. В момента той е общински съветник от листата на ГЕРБ и дори председател на групата съветници от управляващата партия, както и секретар на общинската организация на ГЕРБ в Петрич, чийто председател е кметът Димитър Бръчков.
В началото на съветничеството му Ангелски беше шеф на Комисията за стопанисване и контрол на общинските фирми в община Петрич, но подаде оставка, без да обясни причините за напускането си, затова не е чудно, че по-късно всички свързаха оттеглянето му с фалитите на общинското ВиК и МБАЛ “Рокфелер”. Сега в комисията по ТСУ му е по-комфортно и единственият му дерт е отговорът, който се очаква от Окръжна прокуратура – Благоевград: там тече проверка за конфликт на интереси по сигнал, подаден от съветника от ВМРО-БНД Кирил Стойков.
И друг член на комисията по ТСУ се възползва максимално в личен план от факта, че е избран за общински съветник в мандат 2015-2019 г. Това е Александър Василев от “Движение 21”, председател на УС на Сдружението на строителите в община Петрич и изключително голям късметлия по отношение спечелване на обществените поръчки, в които участва.
Подобно на колегата си Владимир Заечки, Василев бе един от най-върлите критици на предишното кметско управление на община Петрич по отношение прозрачността при харченето на общински средства. Скачането му срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев сериозно възмути запознатите с дейността му като строител, защото по официална справка от общината през 2007-2014 г. той подал документи само за 1 обществена поръчка по европейска програма, при това я получил, отделно за същия период усвоил около 1 млн. лв. за строително-монтажни работи, повечето от които общината пряко му възложила, например: вертикална планировка на пресечка на ул. “Цар Симеон”; канализация на ул. “Беласица”; строителство на физкултурен салон в училище “Кочо Мавродиев” в Петрич /455 000 лв./; ремонт на ЦДГ в с. Кърналово /9137,69 лева/; благоустрояване на ул. “Цар Борис Трети”; ремонт на кметство Петрич /7 385,26 лв./; реконструкция на кръгово кръстовище /99 948,85 лв./; жилищна сграда с магазин /238 933,20 лв./; рампа на ГУМ /21 282,81 лв./; канализация на ул. “Цар Борис Трети” /12 601,10 лв./; саниране на детски градини /74 700 лв./ и много др.
Веднага след изборите и смяната на кмета борецът за правда и прозрачност и собственик на строителна фирма “Александър 49” ЕООД Александър Василев бе овъзмезден за скачането срещу Вельо със 71 528,75 лв., директно възложени му за ремонт на мостчето в края на петричкото с. Самуилово. Тъй като фирмата още се водеше на негово име, без съветникът да има право да е собственик и управител на ЕООД-то, поръчката тутакси бе изпратена от негови колеги в Комисията за конфликт на интереси. След няколко месеца усилено мислене членовете на комисията го оправдаха с невероятния довод, че Василев отговаря само на 2 от 3-те задължителни условия за конфликт на интереси, а отсъстващото условие било “частен интерес”. С други думи, Василев нямал частен интерес да печели обществени поръчки в община Петрич, защото не ОбС, а кметът бил органът, който разходва общинския бюджет, и пак кметът бил сключил договор със съветника за ремонтиране на моста. “Следователно липсва пряка и непосредствена облага и връзка между упражнените от Александър Василев правомощия и получаваните от “Александър 49″ ЕООД средства във връзка със сключения между него и община Петрич договор”, направи глобалния извод КПУКИ.
После, все така “без всякакъв частен интерес”, Ал. Василев получи от общината 70 456,86 лв. без ДДС за проектиране и изпълни подходите към гробищния парк, независимо че конкурентна фирма бе подала по-ниска с 8000 лв. цена, и още много обществени поръчки.
Колегите на Василев в ОбС – Петрич, които изкъсо следят дейността му, твърдят, че строителната му фирма, която впоследствие прехвърли на съпругата си, няма частни поръчки през последните 3 г., всичките са общински. Василев вече 2 пъти се опитва да прокара в дневния ред на сесията и искане да се ремонтира улицата към строителното му предприятие. Не че улицата не си плаче за ремонт, но не е и единствената с дупки.
В ОбС – Петрич има и други съветници в конфликт на интереси. Като Владимир Стефанов от “Народен съюз”. Той работеше поддръжка в МБАЛ “Рокфелер”. След вливането на петричкото здравно заведение в структурата на Югозападна болница управителят д-р Илия Тонев обяви, че вече няма нужда от услугите на Стефанов. За да не остане общинският съветник без работа, той веднага получи оферта да започне в Общинската служба по озеленяване. ОбС често му възлага и надзори.
В. “Струма” вече писа за съветника Велик Личков, чието име фигурира на сайта на Общинската администрация като обитател на стая 211, където е събран отдел “Евроинтеграция”. Многократно писахме и за директора на дирекция “Административно-правна, иновации и развитие” Рилка Филипова, чийто съпруг Росен Филипов чрез фирмата си “Металпроминвест” ООД получи 20 000 лв. от общината за изграждане на улично осветление от Кърналово към зеленчуковата борса, а подизпълнител му беше общинският съветник от ГЕРБ Живко Коемджиев.
Пословичен с конфликт на интереси стана главният архитект на общината Владимир Митрев, чийто бивш работодател – столична фирма, проектира над 90% от обектите в Петрич.
Преди това сигнал за същото в Комисията за конфликт на интереси бе подаден и срещу зам. кмета Илко Стоянов, който, преди да поеме поста, беше адвокат на общинското ВиК дружество.
Списъкът с членове на Общинската администрация в Петрич и петричкия Общински съвет би могъл да бъде продължен още…
С новия антикорупционен закон, който е в сила от 23 януари т.г., се забрани на общинските съветници да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранено им бе и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.
Настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 г., вече са подали декларации по стария антикорупционен закон, затова ГЕРБ поиска гратисен период до 1 декември 2019 година за въвеждане на новите изисквания. Идеята е общинските съветници от новия мандат на местната власт не само да бъдат задължени да декларират несъвместимост, но и категорично да им бъде забранено да имат търговски отношения с общината, на която служат. Тоест дори лекар-съветник няма да има право да ползва общинско помещение за кабинет, камо ли Ал. Василев да получава пари от община Петрич по някоя обществена поръчка, ако успее да влезе и в следващия ОбС. Тогава или съветниците масово трябва да се откажат от алъш-вериша с общински пари, изтегляйки на заден план и фирмите на съпругите, децата и тъстовете си, или пък ще се наложи ОбС – Петрич да остане само с 2-3-ма съветници – хора, нямащи нищо общо с общинските постове и траншове и действително влезли в ОбС, за да работят за благото на петричани.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. разбиращ

    Крайно време беше !За затвора са всичките! Тъй като в България законите не се спазват информирайте ЕВРОПЕЙСКИЯТ ОРГАН КОЙТО ОТПУСКА ПАРИТЕ!

    Отговор
  2. Митю Пищовов

    Навсякъде са навързани като свински черва. Резнете им парите и общ. поръчки и ще видите как ще се разпаднат като домино и ще увехнат като напикано мушкато!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *