По два маршрута кюстендилци изкачиха Черни връх за празника на туризма

Представители на ТД „Осогово” – гр. Кюстендил и тази година участваха в традиционното изкачване на Черни връх /2290 м, Витоша/, за да отбележат 125-години организиран туризъм в България и 170 години от рождението на Иван Вазов.

Една част от кюстендилската група избра живописния маршрут от хижа „Селимица”. С изкачването панорамата става все по-впечатляваща. Тя кара туриста да спре и да се възхити на пейзажа наоколо.

„На юг се забелязват върховете на Рила, малко по-вдясно са далечните очертания на Осогово, а напред е Конявската планина, на билото на която се виждат очертанията на телевизионната кула. Още по-надясно, на северозапад, при ясно време се виждат Руй планина и целият район на Краището. Долу, в подножието на Витоша на запад, блести огледалната повърхност на яз. „Студена”, а малко по-нататък са очертанията на ниското Голо бърдо. От тази височина добре се открояват трите рида, които се спускат от билото на Витоша към с. Кладница. Денивилацията, която се преодолява за 4 часа е 1000 м, но чудесните гледки си заслужават всички усилия.”, разказва секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова.

Втората група се отправи от хижа „Алеко”, като преди това се спря, за да разгледа ценните стенописи в Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка”, основан през 1345 г.

След приветствията на върха празникът продължи с хора, песни, много снимки и нови запознанства, коментираха кюстендилци, участвали в изкачването.

Именно на Черни връх над София преди повече от едно столетие се поставя началото на едно ново явление в българското общество – организирания туризъм. Там бе основан и първият клуб, като за председател бе избран Иван Вазов, а за секретар Алеко Константинов. ГЕРГАНА ИВАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *