ПО ИДЕЯ НА ШЕФА НА ЮЗДП Д. ДАМЯНОВ! Първа по рода си европейска горичка засадиха 28 висши лесовъди от ЕС до рилското с. Падала

Генералните директори на аналогичните структури на Изпълнителна агенция по горите в страните от ЕС вчера посадиха първата в света европейска горичка. Повечето от фиданките в нея са от атласки кедър. За място бе избран равнинен терен в землището на рилското с. Падала до река Рилска, попадащ в територията на „ДГС Рилски манастир”.

Авторите и домакини на събитието – Югозападното държавно предприятие, гостоприемно бяха издълбали предварително дупките, за да не тормозят гостите и с копаене. Кедърът на България и този, посветен на председателството на страната ни от ЕС, бе залесен от зам. министъра на горите Атанас Добрев, който водеше гостите. Въпреки че единствен беше в официален костюм и вратовръзка, Добрев доста пъргаво се справи с двете дръвчета и хукна да оказва логистична подкрепа и физическа помощ на Англия, която все още официално не е напуснала ЕС, и на останалите висши европейски лесовъди, които видимо за пръв път садяха дръвче. Повечето от тях обаче, закичени с по китка здравец, доста вещо и професионално боднаха фиданките, поляха ги обилно с вода от съседното дере и си направиха един на друг фотосесия за приноса си към залесяването на българската гора.

Въпреки обещанието да идват редовно в България, за да се грижат за дръвчетата си, гостите все пак приеха с облекчение новината, че оттук нататък основни грижи по тях ще полагат децата от гр. Рила, които днес ще залесят своя горичка срещу европейската.

Седмицата на гората бе поводът за еврозалесителната инициатива на ЮЗДП. Тя хрумнала на директора на предприятието инж. Дамян Дамянов, след като разбрал, че високите гости от Европа, които от няколко дни умуват в София върху регламента за търговия с дървен материал в рамките на ЕС, ще ходят на разходка до Рилския манастир. Дамянов веднага разпоредил на директора на „ДГС Рилски манастир” Георги Кабзималски да намери подходящо място за горичката, а на екипа си в предприятието да изготвят табелките с имената на страните, членуващи в ЕС, и така вчера 28 чужденци с рангове на зам. министри в собствените си страни запретнаха ръкави в първата по рода си многонационална залесителна акция.

„Вижте ги колко са вдъхновени, явно мероприятието им допада”, не спираше да им се радва зам. министар Добрев и не отказа на никого от гостите снимка с неговото дръвче.

„Няма начин да не се хванат фиданките”, категоричен беше директорът на ЮЗДП инж. Дамянов, който прогнозира, че след няколко години това ще стане отлично място за отдих.

За 94-ата поред Седмица на гората, която горските отбелязват всяка година през април, Дамянов обясни, че е насочена към подрастващите – в инициативите на ЮЗДП през последните 7 дни се включили общо 1700 деца, които садили дървета, участвали в горски викторини, играли и се забавлявали сред природата, а на финала всяко от тях се прибрало у дома с тениска с надпис „Растем заедно с нашата гора”.

През последната година ЮЗДП е залесило 2500 дка гори и започнало процедури за премахване на дърветата от 13-хилядите дка гори, които изгорялха миналото лято в района на Кресна, отчете инж. Дамянов. Успоредно с това в Кресненско започнало и заслесяване, а оптимистичните прогнози на предприятието са, че след 4 години целият опожарен терен ще бъде вече с нови гори.

В момента ЮЗДП работи по 2 основни направления. Едното е пълна инвентаризация на съхнещите гори в Югозападна България, които най-вероятно ще се окажат около 8000 дка, и текуща преценка какви точно широколистни гори да се засеят на мястото на съхнещия бял бор. Второто направление е пряко свързано със започналия вече пожароопасен сезон в страната и факта, че при Струмяни вече имаше един пожар.

Предприятието е започнало проверка на плановете за протипвопожарна безопасност на отделните държавни горски стопанства, просеките в горските масиви, оборудването и изправността на техниката, с която денонощно се наблюдават горите с цел превантивна реакция, ако някъде лумне огън. До 2 месеца ЮЗДП се готви да купи още 6 противопожарни автомобила и една четириколка, подходяща за гасене във високите планински райони, с които противопожарният парк на предприятието ще стане вече от 33 коли. Поради високата цена за тази година горските в Югозапада не планират да строят нова кула за видеонаблюдение, каквито бяха поставени преди 2 г., и оттогава досега многократно доказаха ползата от тази инвестиция за превенция на горските пожари.

ВАНЯ СИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *