По-малко пунктове за череши планират в кюстендилското село Соволяно, надяват се изкупвачите да не се откажат

Девет пункта за изкупуване на череши плануват да разкрият след първи юни в кюстендилското село Соволяно. Кметът на населеното място Пламен Илиев допълни, че сега ще бъдат по-малко в сравнение с миналата година, когато са били 12.
„Като че ли започва тенденция на отказване от черешопроизводството поради несигурността на намиране на пазар и от ниски изкупни цени. Хората започват да засаждат повече сливи и ябълки. Над 1000 дка в землището на населеното място са черешовите градини, повечето млади насаждения. Предстоят проверки от Агенцията по безопасност на храните на препаратите, с които са пръскани черешите”, заяви Илиев. „Миналата година цените  за килограм череши вървяха 0,70 ст. Тази година не вярвам да е повече от 0,80. Охраната ще се осъществява от общинска охрана, полиция и жандармерия. Има опасност и от спад в броя на изкупвачите”, обобщи управникът на Соволяно.
С бюлетин №6 за начините и средствата за борба с вредителите по земеделските култури в Кюстендилска област специалистите от отдел „Растителна защита” към ОБДХ – Кюстендил препоръчаха да се извърши първо пръскане на черешовите насаждения за предпазване на средноранните сортове череши от червясване. Регистрираните инсектициди за борба срещу черешовата муха са: „Калипсо 480 СК”, „Имидан 50 ВГ”, Вазтак Нов100 ЕК”, „Децис 2,5 ЕК”, ”Карате зеон 5КС”, „Натуралис”.  От ОДБХ напомниха, че е забранено употребата на препарата „Би 58” /активно вещество диметоат/ за борба срещу черешовата муха със заповед от 17 април 2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *