Топ теми

ПО НАСТОЯВАНЕ НА ИНВЕСТИТОРА СП. МИТЕВ! ОбС върна в Общинска администрация казуса за частни инвестиционни намерения за строителство до кампуса на АУБ

Казусът за реализиране на инвестиционни намерения на частни собственици в съседство с кампуса на АУБ в парк „Скаптопара“ в Благоевград бе точката, на чиято дискусия общинските съветници отделиха най-много време вчера на редовната сесия на местния парламент. За удобство на поискалите време за изказване Спас Митев – като инвеститор, и представителя на АУБ Тодор Тодоров темата бе изтеглена в началото на дневния ред, а коментарите по нея отнеха над час и накрая не се взе конкретно решение, а въпросът се върна на Общинска администрация за преразглеждане, преди отново да се внесе за гласуване.

Обширната дискусия бе провокирана от внесено искане от Сп. Митев, син на бившия зам. кмет по строителството на община Благоевград Митко Митев, като съсобственик на терена за изработване на ПУП – изменение на плана за регулация и образуване на нов поземлен урегулиран имот по имотни граници. Въпросът касае наследствен терен на фамилията по майчина линия, разположен между ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Свобода Бъчварова“, с която пък свършва отреденият терен за кампус на АУБ. Плановете за застрояване на частните терени силно притесниха ръководството на US вуза и те излязоха с декларация за опасенията си от нарушаване на ритъма на учебния процес.

От трибуната на местния парламент Спас Митев настоя решението на въпроса да се отложи и той да се извади от дневния ред на сесията. Той обясни, че е имал среща с президента на АУБ Дейвид Еванс предишния ден.

„Обясниха ни техните тревоги и установихме, че имаме общи ценности и отправни точки за начало на сътрудничеството ни“, каза Сп. Митев и допълни: „Като американски гражданин, г-н Евънс декларира, че вярва в неприкосновеността на частната собственост, и повтори, че АУБ не е против застрояване на частните парцели в кв. 216 А. Бих желал да внеса яснота около обявяването ни за обществен враг на АУБ и зелените площи, и за строители на небостъргачи. В квартала има саморасли дървета, храсти, треви и много отпадъци. Там се разхождат безстопанствени тревопасни. Този имот е наш от над 100 г., тъй като семейството на прадядо ми се е заселило тук преди над 140 г. През 1997 г. община Благоевград взима решение за строителство в парк „Скаптопара“ на кампус на АУБ, прави парцели за жилищно строителство на благоевградчани и зелени площи и пътна мрежа. За „влизането“ на кампуса в парк „Скаптопара“ моето семейство има пасивни и активни действия. Баща ми инж. Митко Митев като зам. кмет по строителството по това време процедира процеса от решението на ОбС до получаването на виза за проектиране на първото общежитие. За да се случи това, се искат министерски разрешения, изработване на идеен проект и съгласието на всички заинтересовани лица. 4 месеца по-късно АУБ получава виза за проектиране. Това се случва във времето на пишещите машини и пощенските писма. За да се ускори процесът, баща ми лично обикаля всички собственици на имоти в квартала и получава тяхното съгласие и подписи за 1 ден. Това се случва на два пъти и в резултат те не обжалват и не забавят началото на строителството на кампуса. А както всички знаем, едно дело може да се проточи с години. И тези действия са били продиктувани от разбирането за важността на АУБ за Благоевград и че като не пречиш на съседа, а дори му помагаш, ще можеш да разчиташ на същото.

През 2000 г. община Благоевград обявява нов устройствен план на кв. 216, който е разделен на 3 части – А, Б и В, като А е отреден на частните собственици. В продължение на 20 г. се вижда, че планът за кв. 216 А е неуспешен, защото от него е изпълнена само частта в близост до ул. „14-ти полк“ и сградите, които имат достъп до улицата. Затова собствениците на имоти предприемаме правни действия за промяната на този план, за да си върнем достъпа до ул. „Св. Бъчварова“. Само ще отбележа, че това са направили и други наши съседи и вече са го получили. В настоящата ситуация имотите в района явно се третират по различен начин“, каза Сп. Митев и призова съветниците да не забравят обещанията, които са дали – да защитават интересите на гражданите на Благоевград и да не правят политика от тях.

От името на АУБ Тодор Тодоров припомни размера на инвестициите, направени от US вуза, и каза, че няма да коментира частното инвестиционно намерение, а обществения интерес. Той посочи, че учебното заведение работи за развитието не само на града, но и на целия Югозападен регион, като вметна, че на фона на лошата демографска тенденция 60% от студентите са българи. Тодоров посочи, че евентуално строителство в непосредствена близост до кампуса на АУБ не защитава обществения интерес.

„Ние не можем да си позволим в продължение на 2 г. строителни дейности под прозорците на нашите общежития, не можем да кажем на студентите си: „Ще учите само от 2 до 4 часа“, и при нас учебният процес е наистина интензивен и целогодишен“. Тодоров посочи, че ул. „Св. Бъчварова” е изключително тясна, и искрено се надява, че предложението за изпълнение на плана от 2000 ще остане в сила. 

Любопитният казус провокира доста коментари на съветници, а Ясен Неделчев от трибуната припомни, че поне 50% от работата на ОбС са решения за ПУП-ове.

„Имам информация, че подобни искания за застрояване на частни терени ОбС предстои да разглежда и за района на Ловния дом, до бейзболното игрище, дори на площада, зад паметника на Гоце Делчев… Сигурен съм, че застрояването срещу ІІІ ОУ е направено законно, но означава ли, че като общински съветници трябва да изпълняваме само частния интерес, без да се съобразяваме с обществения?! Разбирам, че допреди за едни е могло да се случват нещата, а за други не, но от тази опорна точка откачам!“, не скри емоцията си Неделчев, но подчерта, че като служител в АУБ винаги се е чудел защо съседният терен е къпинак и едва сега си е обяснил причината, че става дума за частни терени. Съветникът настоя колегите му да подкрепят частните интереси на гражданите, без обаче да позволяват да се случва поредно презастрояване и липса на архитектурна и градоустройствена мисъл за общото.

Колегата му от ГЕРБ Йосиф Кочев пък апелира ОбС да реагира по един и същи начин при аналогични казуси, като отбеляза, че в града има още един университет, районът около който също активно се застроява през последните години.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА


Инж. Сп. Митев и представителят на АУБ демонстративно си стиснаха ръцете в знак на готовност да потърсят общо решение

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *