По нестандартен начин благоевградското VII СУ отбеляза патронния си празник

По нестандартен начин, с множество интересни и вълнуващи инициативи и въпреки трудните условия на пандемията, благоевградското VII СУ почете своя патрон Кузман Шапкарев.

Под надслов „Добро дело“ учениците от 3 и 4 клас дариха пакетирани продукти на Български червен кръст. С нескрит ентусиазъм представиха и  изложба, рисувайки с преклонение към голямата книжовна дейност на възрожденеца, цитирайки негови мъдри слова.

Вчерашния 1 февруари, денят на Кузман Шапкарев, събра ученици и учители пред паметната плоча в двора на VII СУ. Присъстващите поздрави директорът на училището д-р Л. Стоянова, която сподели, че заветите и ценностите, завещани от К. Шапкарев, завинаги остават у неговите потомци. „Ние като достойни наследници ще запазим чистотата на българския книжовен език”, изтъкна д-р Стоянова и пожела на учениците, техните семейства и на учителите здраве.

Като символ на доброто и смирението част от 455-те ученици от начален етап, обучаващи се присъствено, пуснаха бели балони, които полетяха в небето с надежда за съхранение на българщината.       С минута мълчание и свежи цветя учениците се поклониха пред лика на своя патрон, а третокласничката Дарина представи свое авторското стихотворение.

Малко по-късно в Регионалния историчеки музей  бе проведен урок, посветен на 187 г. от рождението на Кузман Шапкарев. С много положителни емоции любознателни второкласници участваха в музейното занимание и под формата на презентация и творчески игри се докоснаха до живота и дейността на родения в Охрид славен българин. Научиха защо видният възрожденец, дългогодишен учител, съставител на учебници, преводач, фолклорист и събирач на народни умотворения е олицетворение на творческия гений на една отминала епоха, която грее с особен блясък в нашата национална история. Учениците разбраха защо Кузман Шапкарев е безсмъртен народен будител. Защото за него просперитетът на българската нация представлява водещ идеен стимул и причина за съществуване.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *