По-ниски цени в Гърция от днес

От днес в Гърция влиза в сила новият Закон за намаляване на ДДС за редица продукти и ресторантьорски услуги от 24 до 13%, което също води и до по-ниски цени.

Около 5 000 хранителни продукти в супермаркетите, като тестени изделия, захар, масло, какао, кафе, чай и сокове, се очаква да бъдат с по-ниски цени от днес, като по-евтини ще бъдат и цените в ресторанти и пицарии, а също и на природния газ и електроенергията, които вместо 13 вече са с ДДС от 6%.

Както предаде МИА, на практика това означава, че цените на продуктите ще намалеят от няколко цента до няколко евро, в зависимост от стойността, съобщава Нова ТВ.

В ресторантите и таверните, според прогнозите, средната сметка от около 50 евро за четиричленно семейство ще бъде намалена на 46,5 евро.

По отношение на електроенергията и природния газ, където ДДС от 13 е намален до 6%, на практика това ще означава, че сметката за електроенергия, която досега е възлизала на 100 евро, следващия месец ще бъде намалена с 6,20 евро, т.е. ще бъде 93, 80 евро.

Данък добавена стойност за конкретни хранителни продукти и услуги бе 13% до 20 юли 2015 г., когато като част от пакета от антикризисни мерки се увеличи до 23%, а година по-късно, от юни 2016 г., се покачи с още един процентен пункт до 24% .

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *