ПО СИГНАЛ НА ЧИТАТЕЛ! Съмнителна кабелна „инсталация“, свързана към счупен стълб в Благоевград, предизвика проверка на общината

За странни кабели, свързани със счупен стълб за улично осветление,  които се увиват около дърво на тротоара на ул. „Майор Стефан Иванов“ в Благоевград, сигнализира читател на „Струма“.

 „Какви са тези кабели, протича ли по тях електрически ток и трябва ли да стане нещастен случай, за да има адекватна реакция?”, пита авторът на сигнала. Вероятността някой невнимателен минувач да се спъне в тъмното и да пострада е съвсем реална, тъй като непосредствено до „висящата инсталация“ има и противопожарен кран, установи репортерската проверка. Междувременно сезирахме и ЧЕЗ, които след бърза справка установиха, че кабелите не са техни.

За изясняване на ситуацията се обърнахме към зам. кмета по строителството Венелин Трошанов, който реагира светкавично и изпрати екип на място. Резултатът от спешната намеса беше, че висящият кабел бе срязан. Вчера потърсихме зам. кмета Трошанов относно констатациите след разпоредената от него проверка. Той заяви, че не може да каже дали кабелите са опасни, или не, тъй като към 13.30 ч. не бяха му докладвали, но добави, че ще има информация до края на работния ден. След като установихме, че  проверката е извършена от служители на фирма „Елкомплект -20044 ЕООД,  ангажирана с поддръжката на уличното осветление в района, потърсихме за коментар управителя Георги Василев. Ето какво обясни той:


Наклоненият пътен знак на ул. „Цар Симеон”

 „След вашия сигнал установихме, че тръбите и кабелите са за интернет.  Нямам представа как са монтирани, но според наредбата на общината кабелите трябва да се поставят под земята. Заради точно такива кабели има доста паднали стълбове за улично осветление в Благоевград. Тогава се налага да ги срежем, което пък води до оплаквания от гражданите за прекъснат интернет, с което им се пречи да гледат телевизия и да работят дистанционно. На ул. „Майор Стефан Иванов” от две години има два счупени стълба за улично осветление и сега ще направим предложение до общината да бъдат подменени с нови”, обясни бизнесменът Георги Василев. Наред с проверката за счупените стълбове за улично осветление общинската управа ще трябва да се захване и с инспекция на пътните знаци в града. На метри от кабелната инсталация, на пресечката с ул. „Цар Симеон“, има пътен знак, наклонен на едната страна, най-вероятно блъснат от автомобил, и не е оправен.


Кабелът бе срязан след разпоредената проверка

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *