По-строги мерки, ако “Делта”варианта се разпространи широко

Училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, смята проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„При широко разпространение на „Делта“ варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна  епидемиологът пред БНР.

„В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки – брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение“, каза още д-р Мира Кожухарова, която е един от експертите, работили по плана.

По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.
Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи“, каза Кожухарова.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда – много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *