По черни доби Мелник се вдига на протест днес, 107 от 120 избиратели си искат настоящия кмет Наско Петев

Днес по тъмни зори – в 7.00 сутринта, мелничани се събират на площада в градчето, за да протестират срещу смяната на кметския им наместник. Собственикът на едно от заведенията в града – Илия Гърчев, заяви, че до вчера съгражданите му събрали в нарочна подписка 107 парафа на мелничани, които настояват кмет на Мелник да си остане досегашният управник Наско Петев. Подписката още преди обяд ще бъде депозирана в кметството в Сандански.

„Започнахме да я събираме, когато разбрахме, че новият общински градоначалник на Сандански Атанас Стоянов е решил да ни прати за кмет настоящия управник на с. Рожен Сашо Филипов, който бил активист на ВМРО”, разказа пред „Струма“ Гърчев и добави: „Говори се, че ще го назначи на 2000 лв. заплата, за да управлява Мелник и още 7 села. Боли ни обаче не толкова от това, че сме единственият град в страната, който ще се управлява от един човек, отговарящ общо за 8 населени места, колкото от това, че Стоянов най-откровено ни излъга. По време на предизборната му обиколка като кандидат-кмет той дойде в Мелник, държа една патетична реч, в която не знам колко пъти ни нарече „мелничани“, ама с такъв тон, че да се почувстваме много горди и значими, и тържествено ни обеща, че като стане той кмет, ние сами ще си изберем човека, който ще управлява Мелник“.

Недоволството на хората в най-малкото градче в България е сериозно, като се има предвид, че в него живеят 200 души, от които 120 са избирателите. При 107 подписали се в протестната подписка, това означава на практика, че цялото население на градчето иска настоящият кмет Н. Петев да продължи да ги управлява.

Петев стана кмет през 2016 г. от листата на „Земеделски народен съюз”, но партийната му принадлежност в Мелник не интересува никого. Той дори не е от градчето, а от петричкото село Марикостиново. От Мелник е съпругата му и той живее тук от 40 г., а преди беше кметски наместник на санданските села Рожен и Кърланово. Според местните градът им никога не е имал толкова работлив и напорист кмет, който с денонощно висене пред вратите на бившата управа на Сандански успя миналата година за пръв път от 4 десетилетия да уреди павиране на една от главните улици на Мелник, да докара 10 контейнера за смет, каквито преди неговото управление мелничани не познаваха изобщо като придобивка, отделно спечели проект по ПУДООС за 10 000 лв. за градския парк.

Според присъствали на предизборните срещи с Атанас Стоянов той успял да спечели изборите в Мелник точно с обещанието те сами да си определят кой ще им е кмет. Факт е, че на местния вот тази есен в Мелник Стоянов би с 64 гласа кандидата на партия ГЕРБ Кирил Котев, за когото гласуваха 58 души.

„Не съм обещавал на мелничани сами да си избират кмета и нямам намерение да се поддавам на каквито и да е подписки”, категоричен бе вчера кметът на Сандански Атанас Стоянов. „Мелник за мен е емблематично място като туристически и исторически център. Важно е да го променим към по-добро, затова ще търся възможност като инвестиционен климат и се нуждая от по-оправен кметски наместник. Нищо лично срещу Петев, но аз като кмет имам правомощия по закон да назначавам хора на такива възлови места. Общината не е социална служба. Още повече че ние предложихме на Петев място като служител в Общинската администрация, но той отказа да го заеме. Като общински кмет, аз съм отговорен пред цялата община нещата да се случват и затова смятам, че трябва да назнача друг кметски наместник на Мелник. Ако той не се справи, ще назнача трети, но Мелник трябва да излезе от застоя“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *