Правете секс преди сън

Искате да спите по-добре – тогава правите секс. Около това мнение се обединиха редица международни учени, провели изследване сред куп двойки по цял свят.
Физиологът Патриша Макнайър нарича съня основният компонент на нашия живот. Тя винаги съветва пациентите си да се грижат повече за съня си и да му обръщат повече внимание, а ако има проблеми, водещи до нарушаване на съня, спешно да потърсят начини да се справят с тях.
Изследователи от Университета на Куинсланд за поведенчески науки в Аделаида (Австралия) откриха в своите проучвания: две трети от хората спят по-добре, ако правят секс преди лягане.
Попаднахме на резултатите от друго проучване на американски учени, според което оргазмът, получен преди сън, играе важна роля съня. 
Той повишава нивото на хормона окситоцин (друго име за него е хормонът на любовта) и в същото време понижава нивото на кортизола (хормон на стреса). В резултат на това човек изпитва дълбока релаксация, след което той заспива по-бързо и спи по-здраво.
В хода на това проучване беше установено, че този процес е взаимен. Тоест тези, които спят добре, имат по-активен секс. 
Оказа се, че тези, които спят по-малко от седем часа на ден, са по-малко склонни да говорят за сексуалната си активност, отколкото тези, които спят средно по осем часа.
Американската психоложка Лори Минц също е убедена, че това е взаимосвързано: „Проблемите със секса са причинени от липса на сън, а лошият сън често е резултат от по-нисък сексуален живот“. 
„Но и двете имат една и съща причина – стрес“, категорична е психоложката. Тя цитира статистически данни, които разкриват, че всеки трети американец страда от хронична липса на сън. В същото време 45 процента от жените и 31 процента от мъжете в САЩ се оплакват и от сексуални проблеми.
Сексологът Ян Кернер счита за безспорно, че липсата на секс често причинява безсъние и раздразнителност както при жените, така и при мъжете. 
В същото време, сексологът обяснява, че след секс мъжете спят по-трудно, защото произвеждат хормона пролактин, който предизвиква сънливост, а при жените, след любовни удоволствия, нивото на женския хормон естроген се повишава, което допринася за добрия дълбок сън.
Друго проучване на американски учени показа, че при мъжете от недоспиване рязко спада нивото на мъжкия хормон тестостерон, което, разбира се, инхибира сексуалната активност на силния пол. 
Що се отнася до жените, проучване, в което участват студенти от няколко образователни институции в САЩ, показа, че един допълнителен час сън е достатъчен за една жена, за да увеличи вероятността от интимни контакти на следващия ден с 14%. Има пряка зависимост между продължителността на съня на жената и нейната сексуална активност и обратно: сънят на жената ще бъде по-дълбок и спокоен, ако е имала интимен контакт, завършил с оргазъм.
Британските учени проведоха проучване на жителите на страната, по време на което установиха: добрият секс и добрия нощен сън са по-важни за доброто психологическо благополучие на хората, изпреварвайки дори материални проблеми на благосъстоянието. 
Тези, които се наслаждават на секса преди лягане и спят добре, изпитват по-голяма наслада от живота дори и от тези, които се самоопределят като богати и успешни.
Любопитни заключения бяха направени и след изследванията на учени от Турция. Интервюирайки 350 двойки на възраст от 30 до 80 години, те откриха, че всички те спят по-добре и се чувстват по-спокойни и защитени от онези, които са сигурни, че до тях има чувствителен, симпатичен човек, винаги готов да утеши, за да помогне. 
Изследователят Емре Селчук вярва, че удовлетворението от връзка с партньора (говорим за всички видове взаимоотношения, включително сексуални) дава на човек спокойствие, увереност и следователно дълбок здрав сън.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *