Правилото на екватора! Кои храни да не ядем през втората половина на деня

Хаотичният начин на хранене никога няма да ви отведе до стройността, здравето и доброто самочувствие. Знаете ли правилото за екватора?

Това е първата стъпка в изучаването на принципите на здравословното хранене, пише profit.bg.

Всички знаят, че екваторът е географски термин, който обозначава въображаема линия, прокарана през центъра на земното кълбо и деляща го на две полукълба. За диетолозите понятието екватор носи в себе си друг смисъл.

Отново е линия на пресичане, но тя дели денонощието. Определя какви храни е препоръчително да се ядат през първата половина на деня и кои през втората. Екваторът винаги е в 15:00 часа, независимо вие как сте си подредили графика.

След 15:00 ч. скоростта на обменните процеси постепенно се забавя, особено обработката на въглехидратите. Ако след този час продължавате да консумирате въглехидрати, те дават на организма енергия, която не може да бъде изразходвана, става излишна и с времето се натрупва като мастно депо.

Три причини да преразгледате своя вечерен режим на хранене

1. Въглехидратите имат свойството да задържат течностите в организма. Ако сутрин се оплаквате от отоци, обърнете внимание на вечерята.
2. Въглехидратите ни дават енергия, която не може да се изразходва до края на деня. Ако за дълъг период от време консумирате именно въглехидрати за вечеря, ще забележите, че кантарът показва покачване на телесното тегло.
3. През нощта отслабването е по-интензивно, тъй като процесите на топене на мазнини в този период са най-активни. В часовия отрязък 23:00 до 01:00 ч. се синтезира хормонът соматотропин, който непосредствено влияе върху процесите на топене на мазнини. Продуктите, които повишават инсулина, блокират изработването на „хормона на отслабването“.

Ако ви се яде нещо вечерно време, откажете се от опции, като мляко, червено месо и храни с висок инсулинов индекс. Ниският инсулин вечер е задължително условие за синтезирането на соматотропина.

Какви храни нямат място след екватора?

Обяд – времето за най-плътен прием на храна. Това, което изядете на обяд, ще бъде добре обработено от организма.

Храни, които трябва да ядете до 15:00 часа:

  • Каши, ориз, макарони и овесени ядки;
  • Сладки продукти – бонбони, плодове, сушени плодове, мед и сладка;
  • Нишестени зеленчуци – моркови, тиква, картофи, цвекло;
  • Хлебни изделия;
  • Фасул;
  • Съчетанието „брашно-месо“ – пелмени, палачинки с месо и т.н.;
  • Продукти, които повишават инсулина – червено месо, мляко, кашкавал, сладки млечни изделия.

Какво да ядете за вечеря?

Следобедното хранене и вечерята са важни приеми на храна. От тях зависи нивото на хормона соматотропин, качеството на съня и дали ще се събудите подпухнали.

Вечерята трябва да се състои от 3 части:

  • Леки протеини – които стартират синтеза на хормона соматотропин: риба, морски дарове, яйца и гъби;
  • Мазнини, които оптимизират мастния обмен – растителни масла (сусамово, тиквено, зехтин), авокадо, маслини, сусам, ядки и семена;
  • Зеленчуци, като изключите тези, богати на нишесте. В най-добрия случай трябва да са обработени термично.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *