Правителството на Русия подаде оставка

След посланието на президента Владимир Путин пред Федералното събрание министър-председателят Дмитрий Медведев обяви, че подава оставката на правителството.

Държавният глава благодари за работата на правителството. Путин поръча на правителството за изпълнява своите ангажименти до назначаването на нов кабинет, предаде ТАСС.

Путин ще назначи досегашния премиер Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Според президента Путин сегашният премиер може да се заема и да отговаря за теми, свързани с отбранителните способности и сигурността на страната. 

“Владимир Владимирович изтъкна цяла редица от фундаментални промени в Конституцията – съществени промени, които засягат не само Конституцията, но и като цяло баланса на властите – изпълнителна, законодателна и съдебна. В този контекст е очевидно, че ние като правителство сме длъжни да представим на президента възможност да вземе всички необходими за това решение”, мотивира се за оставка Медведев.

“При това условие аз смятам, че е правилно, в съответствие с Конституцията, действащото правителство да подаде оставка”, отбеляза Медведев на среща с президента Путин след обявеното намерение на държавния глава за конституционни промени.

В своето изявление пред Федералното събрание руския президент предложи Държавната дума не само да гласува, но и да утвърждава кандидатурата на премиера. Според Путин това ще направи по-ефективно взаимодействието между представителната и изпълнителната власт.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *