Правителството прие план за действие за чакалнята към еврозоната

Правителството одобри план за действие за присъединяване на България към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Страната ни ще направи двете стъпки едновременно.

Европейската комисия наблюдава как България се справя със съдебната реформа, с борбата с корупцията, качеството на работата на институциите и финансовия сектор.

На 29 юни 2018 г. министърът на финансите и управителят на БНБ изпратиха официалното писмо за намеренията на страната ни да се присъедини към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 г. България получи политическата подкрепа на Еврогрупата.

 

В Плана за действие са включени мерки, които предвиждат засилване на рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка и предприемане на необходимата подготовка в съответствие със съществуващите процедури, чрез извършване на редица промени в националното законодателство, въвеждане до края на 2018 г. на по-строги изисквания към получателите на кредити от банки, а също и засилване на надзора над пенсионните фондове и застрахователните дружества.

Сред ангажиментите, които България е поела, са подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на борбата срещу изпирането на пари, модернизиране на управлението на държавните предприятия и др.

Целта е плавен преход към ERM II и към банковия съюз до юли 2019 г. и въвеждане на еврото.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *