HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Правителството реши: Минималната пенсия става 180 лв.

От 1-ви юли минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава на 180 лева, а от 1-ви октомври става 200 лева. Това реши правителството, като прие промени в бюджета на държавното обществено осигуряване. Двустепенното вдигане на минималната пенсия ще струва около 100 милиона лева до края на годината, като парите ще бъдат осигурени от излишъка в приходите на фонд “Пенсии”.

Междувременно социалното министерство публикува за обсъждане нормативни промени, чрез които да се запази правото на пенсионерите да получават помощи за отопление и след индексирането на пенсиите от 1-ви юли.

Увеличаването на минималната пенсия ще доведе до повишаване на дохода и на хората, които получават инвалидна пенсия поради общо заболяване, инвалидна пенсия поради трудова злополука и наследствена пенсия. Така например минималната инвалидна пенсия за хората с 90 и повече процента намалена работоспособност ще нарасне от 185 на 230 лева, в резултат на двустепенното вдигане на минималната пенсия.

По данни на социалното министерство към 1-ви октомври близо 800 хиляди пенсионери или 40 процента от общия брой на пенсионерите ще получават минималната пенсия у нас.

Колкото до възрастните хора, които през зимата имат право на помощи за отопление, държавата предприема мерки за продължаване на достъпа им до тях, въпреки увеличението на пенсиите.

За целта техните доходи ще се коригират с три вида коефициенти. Така ще се компенсира увеличение на доходите преди края на юни, индексирането на пенсиите с 2.4 процента, ако те са над 180 лева, както и доход от пенсия до 180 лева, нараснал от вдигането на минималната пенсия.

Другата важна промяна предвижда изключване на семейните помощи за деца с увреждания от дохода при определяне на границата за достъп до помощта за отопление.

Изплащането на целевата помощ за лица и семейства, които използват парно, ще става в пари – целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в аварийни ситуации и да се гарантира нормалното им отопление през зимата.  Подаването на молби за подпомагане за новия отоплителен сезон започва на 17-ти юли.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *