Правят музей на щъркела в Белозем

Музей на белия щъркел ще бъде изграден в Белозем. Toва съобщи кметът Иван Тачев, цитиран от Дарик Нюз. Той обясни, че проектът за музея и за информационен център в селото вече е изпратен до немската фондация „Евронатур”, която се грижи за опазване популацията на щъркелите във всички селища, носещи титлата “Европейско село на белия щъркел”.Такова е и Белозем.

Първите щъркели в селото са се върнали на 8 март. Повече от половината вече са тук, обясни селският управник, който добави, че миналата година в Белозем е регистриран рекордният брой от 46 гнездящи двойки щъркели. “Не са дошли още всички, а около 60-70%. Миналата година имахме около 46 гнездящи двойки, което е рекорд, откакто водим статистика от 2005 г. На училището е най-голямата колония – 23 платформи има, от тях 20 гнезда миналата година бяха заети и дадоха репродукция. В гнездата всяка година има мониторинг от “Зелени Балкани”, които се качват на покрива на училището, почистват ги. Средно по три-четири, даже миналата година пет малки щъркела имаше. Те си дават сметка, че храната е в изобилие при нас, тъй като имаме много оризови полета, а щъркелите се хранят основно със земноводни, змии, мишки”, заяви още той.П
 
Кметът покани гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май.
 
В Белозем няма безработица, младите хора са при нас, похвали се още Иван Тачев и допълни: “И, което е най-хубавото – младите раждат. Имаме основно училище с 550 деца, детска градина с около 180 деца, гимназия с 200 деца. Днес например имаше рокерски празник, едно от момчетата даде пръстен на неговата приятелка и със свещеника им обещахме, че много бързо ще им сключим и гражданския, и църковния брак. Приканвам, ако има рокери, които не са набрали този кураж, да последват примера на нашия Гено, защото в момента на фона на това безбрачие, младите да запретват ръкави и да започват да правят деца, да не чакат щъркелът да им ги донася”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *