Правят фармацевтите информатори на МВР

Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува лекарства не защото е болен, а защото си прави наркотици вкъщи. Информацията между фармацевти и полиция ще се обменя на базата на сключено преди дни споразумение. Анонимността на подателя се гарантира.В указанията как аптекарите да действат при съмнителен случай има описание на профила на извършителите.

Най-често това са лица между 18 и 30-годишна възраст. Купуват много лекарства, съдържащи конкретни съставки. Поведението им е параноично и различно от нормалното. Имат стремеж за бързо напускане на обекта.Рецептите масово се взимат от интернет. Голяма част от необходимите лекарствата се продават свободно, не са по лекарско предписание. В домашни условия след химичната им преработка се правят наркотични вещества не само за собствена употреба, но и за продажба.

“Когато клиент влезе в аптеката и поиска да си купи, например, спиртомер, виномер или пък натриев бензоат, или салицилова киселина, фармацевтът веднага разпознава, че този човек или ще си приготвя ракия в домашни условия, или ще залага зелето за Коледа. По същия начин клиентът, като влезе в аптеката и закупува лекарства, които са повече от количеството  за неговото нормално лечение, на фармацевта му светва лампа, че се случва нещо нередно”, обясни пред Би Ти Ви Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз, цитиран от Пик.

Фармацевтите ще събират информация, която може да помогне за идентифицирането на евентуалните извършители.Описание на самия човек – пол, възраст, облекло, ако има татуировки, брада, характерна походка или говор. Аптекарите ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата, с която се придвижва човекът. Ще имат грижата да запазват и записите от камери за видеонаблюдение.

“Това е една скрита, латентна престъпност, която ако нямаме участие на граждани и допълнителни органи, които да помагат, ние няма да бъдем ефективни”, каза Бисер Иванов от Главна дирекция “Национална полиция”.Аптеките ще събират и предават информацията по определен ред и при запазване на анонимността им. Дейността няма да е задължителна, а ще се върши доброволно.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *