
Продукти за основното:
- 2 свински джолана
- 1 кг картофи
- 5-10 моркова
- 3 глави кромид
- 1 глава чесън
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. горчица
- 3 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- сол на вкус.
Чесънът се обелва и нарязва на шайби. Месото се шпикова с тези шайби – слагат се в малки прорези. Джоланите се осоляват и се поставят в тава за печене. В отделен съд се смесват мед, зехтин, горчица, двата вида пипер и кимион. С това обилно се намазват джоланите и се заливат с 1 ч.ч. вода.
Тавата се покрива с фолио и се пече 1 час на 180 градуса. През това време се обелват и нарязват на едро картофите, морковите и кромидът. Прибавят се към джоланите, които се обръщат и се пекат още 3 часа под фолиото. След като го махнем, месото се запича още 20 минути.
За пълнената тичва ползвам немного голяма балка. Необходими са още 3 ябълки, сушени плодове – сини сливи, кайсии, бели стафиди, както и кафява захар на вкус. Освен това малко канела и 1 ч.л. ром.
Тиквата се отрязва така, че да има достатъчно голямо капаче. Почиства се от семките – най-лесно става с лъжица, и се поставя в тава за печене.
Ябълките се обелват и нарязват на кубчета, на едро се нарязват и сушените сливи и кайсиите. Смесват се със стафидите и с това се пълни тиквата. Прибавят се захарта, ромът и канелата, и се разбърква добре в самата тиква. Поставя се капачето и в тавата се налива 1 ч.ч. вода. Покрива се с фолио и се пече на 180 градуса 3 часа.

