Преболедували вируса ще могат да даряват кръв в Благоевград

В Благоевград от днес започва да функционира център за даряване на кръвна плазма. До този момент такъв не съществуваше и за подобна процедура дарителите трябваше да пътуват до столицата.

Припомняме ви, жители на Благоевград с отворено писмо до институциите поискаха да се направи всичко възможно такъв център за даряване да бъде създаден, за да се помага навреме на болните.

„Идеята се роди спонтанно, когато стана ясно, че кръвната плазма е едно от решенията за лечение на коронавируса. Видяхме, че пречките не са малко, но благодарение на нашата организация и много други хора – нещата се случиха. На експертен съвет се взе решение, че отделението по Хематология ще може да приема и кръвна плазма“, разказва един от инициаторите Александър Пенчев.

„От днес стартираме, като всеки който има положителен PCR и са минали 40 дни от резултата може да дойде и да дари кръв за толкова важната вече плазма. Ние срещаме голямо разбиране от колегите в София“, разказва д-р Бойка Маринова, началник на отделението по Хематология.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *