Преброител идва, дори да сме се преброили електронно

Преброител ще почука на вратата ни, дори да сме попълнили преброителната анкета електронно, пише „Монитор“.

От Националния статистически институт (НСИ) поясниха, че след като се преброим електронно, трябва да запишем и уникалния преброителен код, генериран от системата на НСИ, доказващ, че сме се преброили електронно.

Него го съобщаваме или даваме записан на листче на преброителите, които ще тръгнат из страната, за да извършат физическото преброяване на хората и домакинствата, не успели да подадат информацията електронно. При преброяването през 2011 г. 42% от населението и 35% от жилищата се преброиха електронно.

„Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е само един човек от домакинството да се регистрира. С нея ще може да подаде данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него. Самата регистрация става с валиден български документ за самоличност“, обясни Магдалена Костова, директор „Демографска и социална политика“ в Националния статистически институт (НСИ). „Няма значение дали става дума за лична карта, шофьорска книжка, капитански или международен паспорт.

Данните от личните документи не се съхраняват в НСИ, а нашата система прави директна връзка с масивите на МВР и проверява дали има такова лице. Няма нужда да се сканират документите. Също трябва да се добави ЕГН и валиден адрес на електронна поща, на която ще се получи потвърждение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби, например един човек да преброи много други лица. За нас е важно да идентифицираме лицето, което се регистрира“, допълни Костова.

По думите й попълването на декларацията за преброяването ще бъде достъпно за всякакви устройства, както на обикновени компютри и лаптопи, така също и на телефони и таблети. Тя уточни, че системата, чрез която гражданите ще могат да се преброят електронно, ще бъде отворена в 00:00 часа на 22 януари и ще работи до 30 януари.

Така на практика преброяването, насрочено за догодина, ще протече на 2 етапа. Първият ще започне на 22 януари електронно и ще завърши на 31 януари.

От 1 до 15 февруари ще тръгнат преброителите и те ще преброят лицата, неуспели да подадат данните си електронно. През този период преброителите ще могат да посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя.

Като преди това задължително трябва да се идентифицират със служебна карта. Във връзката с коронавируса преброителите ще бъдат снабдени с предпазни средства (маски и дезинфектанти). Ще бъдат обучени и как трябва да контактуват с гражданите и да спазват социална дистанция.

Над 80 са въпросите в основната анкетна карта за преброяването, с която бе направено и пробното преброяване в края на април 2020-та. 13 от тях касаят адреса на домакинството, като последния е за ID идентификатора на жилището.

Други 8 въпроса касаят вида на сградата, която обитават хората и какво има в нея. 24 са въпросите, касаещи жилището, където се намира домакинството. Тук най-пространен е предпоследният въпрос, касаещ вида на отопление – от централно парно, ток, дърва и въглища до слънчева енергия, като има и точка „друго“, каквото и да значи това. В тази част на анкетната карта са и въпросите за комуникационната свързаност на домакинството, като напр. телефони, интернет, вид телевизия. Последният въпрос е дали е осигурен адаптиран достъп до жилището за хората с увреждания.

Доста по-малко – само 5, са питанията в раздел „Домакинства“, където основната искана информация е кой живее в имота.

Най-много цели 33 са въпросите в раздел „Население“. Там освен половата принадлежност, датата на раждане, гражданството има въпроси и за етническата принадлежност и майчин език. В последните 2 точки за националността и езика има пункт, където пише, че анкетираният не може да ги определи. В този раздел се дава информация и за религиозната принадлежност и степента на образование.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *