HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Превозвачи в Банско скочиха на „Юлен”, удря ги с 12 лв. такса за всяко влизане в ски зоната

Превозвачи скочиха вчера на протест срещу „Юлен” заради новите правила в ски зоната в Банско, които забраняват 15-минутния безплатен престой на паркинга на началната станция на кабината, което предизвика напрежение между превозвачите и концесионера. Десетки микробуси вчера окупираха входа на паркинга, за да изразят недоволството си от забраната.

„Нашата фирма си е заплатила сезонна карта, която струва 605 лв., с условието, че има право да ползва безплатно 15-минутен престой на двата паркинга – на начална станция и в ски зоната. Според новата наредба на „Юлен” картата важи само за долния паркинг, а в ски зоната трябва да заплащаме на всяко влизане 12 лв. Има фирми, които не са платили такава карта и заплащаха 12 лв. еднократно за целия ден, а сега търсят за всяко влизане и излизане по 12 лв., което е неприемливо.

Недоволството ни е породено от това, че месец преди края на сезона вкарват нови правила, които са неприемливи за нас. Те важат и за микробусите на хотелите, които не са си платили сезонната карта за паркинг. В същото време правилата не важат за превозвачи от други населени места на страната, които си влизат безпроблемно със своите групи. Те заплащат 12 лв. еднократно, влизат колкото пъти си пожелаят и никой не ги спира. Всичко е насочено срещу местните превозвачи. Нашите коли ги познават и ги спират”, каза Иван Дуцин. Той допълни, че извозването от начална станция на кабината до ски зоната струва 10 лв. на човек. Цената е една и съща при всички, извършващи услугата, а клиентите получават съответния касов бон.

Колегите на Дуцин също бяха категорични, че новите правила на „Юлен” не са справедливи, тъй като никоя фирма не може да издържи да заплаща по 12 лв. на всяко влизане на всеки паркинг поотделно, и поясниха, че микробусите им не се пълнят всеки път и имат курсове с по 3-4 човека.

Шофьорите на микробусите от хотелите, които не са си заплатили сезонната карта, също бяха категорични, че заплащане на таксата от 12 лева на всяко влизане е безумие, и допълниха, че те все пак возят клиенти, от които печели фирмата концесионер.

Заради новите правила по-голямата част от микробусите вчера разтоварваха скиорите на входа на паркинга и те се придвижваха пеша до кабината с цялото ски оборудване на рамо.

„Тези, които са заплатили сезонна карта за ползване на паркинга, могат да го ползват многократно и няма да имат проблем. С тях ще бъдат подписани договори и ще им бъдат предоставени карти, за да могат да продължат да ползват услугата до края на сезона. Очакваме днес по-голямата част от тях да дойдат. Причините, заради които направихме промените, са, че имаме оплаквания от наши клиенти, които се редят на опашката и биват увещавани да ползват техния транспорт срещу 10 лв. на човек. Те имаха един толеранс от 15 мин. за безплатен престой на паркинга, но злоупотребяваха. На 14-ата минута излизат и ако не са набрали достатъчно пътници, влизат за нови 15 минути – и така, докато се напълнят колите им. Тези хора за нас са „копърки” и никой не представя лиценз, нито пък се издават билети. Ако една кола направи 10 курса на ден и превозва по 10 човека, печалбата му е 1000 лв. на ден. Къде отиват тези пари и заплащат ли се въобще данъци на тях, не е ясно, а на нас не ни е работа да ги проверяваме”, каза маркетинг директорът на концесионера „Юлен” Иван Обрейков. Той допълни, че е сезирана и Държавната автомобилна инспекция, която да направи проверка на всички микробуси, превозващи туристи в Банско.

Относно опасенията, че забраната за безплатен престой ще принуди превозвачите да спират в района на началната станция на кабината и ще предизвикат хаос в движението, което ще доведе до задръствания, от концесионера „Юлен” са категорични, че това е проблем на полицията, която трябва да регулира движението.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *