Предвидени са 24 млн. лв. за ремонт на училищните кабинети за 2020 г.

За 2020 г. са предвидени 23 или 24 милиона лева за обновяването на училищните кабинети, като значителна част от тези средства ще са за обновяване, което ще е свързано с информационните технологии. Водеща ще е промяната на методите на обучение, защото трябва да мотивираме интереса за учене на учениците, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че в училищата, в които има изградени STEM центрове и в тях са свързани кабинетите по математика и природни науки, има по-добро електронно обучение, по-добри резултати на учениците и се повишава интересът им за учене.

„Близо 1800 училища през тази година бяха финансирани за купуването на права за електронни дневници, а през следващите години още по-голяма част от административната работа в училище ще се електронизира”, увери министър Вълчев, цитиран от Нова телевизия.

„Финансираме и изграждането на wi-fi в училищата, но това не са просто рутери, а са мрежи, които покриват всички учебни стаи и имат защитни стени, каза образователният министър. Ще инвестираме и в електронната идентификация, която ще позволи информацията да се ползва само от учениците и само за полезно образователно съдържание”, обясни той.

Ще можем да говорим за завършена система за електронно обучение в училище след може би 1,6 или 2 години, когато се реализира проектът “Образование на утрешния ден” в основните му дейности. Този нов европейски проект за 105 милиона лева беше представен днес в МОН. Той е свързан със създаването на електронна платформа с отворени образователни ресурси, като и в момента има такива платформи с различни ресурси – филмчета, клипчета, уроци, но те са платени, отбеляза министърът.

„Всеки създаден от учителите електронен ресурс за новата образователна платформа – урок, учебно помагало, тест или задача, ще се плаща по 160 лв. от проекта. Надяваме се до три-четири години да имаме достатъчно образователни ресурси, от които учениците да учат”, каза още Вълчев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *