Предизборният балон се спука! 2 месеца след като Камбитов сряза лентата на „глътналото” 23 млн. лв. депо край Бучино, благоевградчани продължават да плащат транспорта на боклука до Костинброд

Близо два месеца след помпозното откриване на новото депо за битови отпадъци край с. Бучино община Благоевград продължава да извозва боклука си в Костинброд. Лентата тържествено прерязаха на 17 септември министър Нено Димов и тогавашният кмет Ат. Камбитов. Същия следобед съоръжението бе инспектирано и от премиера Б. Борисов, но въпреки твърденията на Ат. Камбитов, че то функционира, репортерска проверка установи, че два месеца по-късно там все още не се депонират отпадъци, а данъкоплатците продължават да плащат огромни суми почти две години за транспортирането и депонирането им на различни места в страната.

Репортерска проверка преди дни установи, че в района на сметището в момента са само работниците, ангажирани с изграждане на компостиращата система. „Трябвало е 5 метра по-нагоре в баира да се направят сградите на кантара и администрацията, за да не се налага сега да правим тази подпорна стена. 12 метра е изкопът, който направихме, защото експлоатацията трябва да е безопасна за хората после. Като направим подпорната стена, ще може да се ползват и двата кантара”, показаха работниците отнетия от свлачища край на асфалтираното платно към изхода.

И в момента депото не работи. Работниците на терена са към столичния консорциум ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект“. Той спечели обществена поръчка за избор на изпълнител с оферта от 10 693 800 лв. и има подписан договор с община Благоевград от 7.01.2019 г. за изпълнение на проекта „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“. Общата стойност на проекта е 11 945 990,08 лв., от които 1 000 314,37 лв. собствен принос, 1 347 429,44 лв. национално финансиране и 7 635 433,52 лв. европейски средства. Началната дата на този проект е 23.04.2018 г., а крайната – 23.03.2021 г.

Работниците, които оформяха терена и изграждането на подпорната стена за компостиращата система, коментираха, че се забавил първият етап от строителството на депото, затова и те започнали със закъснение изграждането й. Преди да я направят обаче, трябва да укрепят терена с бетонни пилоти, подобни на тези в основата на виадуктите. 140 пилота бяха подготвени да се набият в мястото, за да се укрепи, тъй като само малка част от основата е скала, останалата се оказала бившето сметище. Работниците обясниха, че за десетина дни в края на октомври и началото на ноември извадили над 1500 кубика камъни и земя, за да подготвят терена. Те коментираха още, че без компостиращата система няма как да се пусне депото в експлоатация, тъй като по проект само 20% от боклука се депонират в сметището, останалите 80% трябва се преработват чрез компостиращата система.

Явно и разрешение за ползване на депото още не е издадено, въпреки че в средата на юли на официално запитване на вестник „Струма“ от община Благоевград обясниха, че има издаден Акт 15 от 5 юли 2019 г. и предстои назначаване на държавна приемателна комисия от Дирекцията за национален строителен контрол.

Първият етап на модерното съоръжение се изгради по проект „Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – І етап“. Изпълнител бе консорциум „Кобека“ с 4 участници в него – „БГ Ленд Ко“ ООД, „Копекс и Ко“ ЕООД, „Каро Трейдинг“ ООД и „Гипсстрой“ ЕООД. Офертата на този консорциум бе на стойност 22 918 485 лева с ДДС. В обществената поръчка се включиха още трима участници, но те бяха отстранени заради непълноти в офертите им, заради които се оказа, че не отговарят на изискванията на възложителя.

Старото сметище на Благоевград бе затворено на 1 януари 2018 г. и боклукът на общината, около 33 000 тона годишно, започна да се извозва в началото в Сандански и Разлог, а впоследствие от септември миналата година, когато се изчерпа договореният с тях капацитет, вече се извозва в Костинброд.

Строителството на новото депо стартира в края на януари 2018 г. На пресконференция в средата на месеца кметът Атанас Камбитов съобщи, че срокът за приключване на работа е 233 дни по договор. Площадката, предвидена за изграждане на регионално депо, е в подножието на източните склонове на Влахина планина, северозападно от село Бело поле, непосредствено до пътя за село Бучино. Тя е с обща площ 106 декара и обхваща имоти от землището на селата Бучино и Българчево, на около 5 км от Благоевград.

Строителството на регионалното депо за отпадъци още в началото тръгна с проблеми. Работата трябваше да започне в края на 2015 г., след като екоминистерството още през 2014 г. даде зелена светлина на проекта. Екоорганизации също го подкрепиха, но в последния час за обжалване петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000“ обжалва процедурите по ОВОС, като заведе дело и оспори екологичната оценка. ВАС отхвърли претенциите му, но последва ново забавяне с още 2 г. от ПУДООС.

През ноември 2017 г. на извънредна сесия на местния парламент бе дискутирана темата за боклука на Благоевград и депонирането му след 1.01.2018 г. На въпроси от пленарна зала за разходите за транспорта кметът Камбитов тогава декларира, че общината сама не може да си позволи да плати сумата, която ще бъде необходима, затова ще се търси помощ от държавата. Стойността, обявена от градоначалника пред ОбС за депониране на отпадъка в депа извън Благоевград, бе около 140 лева на тон с включен транспорт и той коментира, че целият процес на община Благоевград по извозването на боклука ще ни струва около 5 милиона лева – сума, която бюджетът не може да си позволи, тъй като собствените приходи на община Благоевград за година са 20 милиона. Кметът Камбитов прогнозира тогава, че през август-септември 2018 новата система за отпадъци ще е готова.

В средата на юли т.г. строителството бе на финала, но репортерска проверка на „Струма“ на място установи, че част от оградата на новото депо е подкопана още преди то да е открито. Имаше свлачище и на едно място между излетия бетон и склона бе зейнала сериозна дупка, като отломки от скалата бяха паднали до пътната артерия, а на друго място мрежата бе разкъсана в разстояние от 10-ина метра. Повечето сгради в района за администрацията, кантара и други системи бяха готови. Въпреки това депото още не функционира, за предварително третиране на боклука благоевградчани плащат по 35 лв. на тон и вероятно по 140 лв. на тон за извозването до Костинброд.

В момента община Благоевград провежда процедура за избор на изпълнител на анаеробна инсталация. Проектът е „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград“, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020“. Прогнозната стойност на поръчката е 32 008 800 лв., а участниците в нея са два консорциума: „Балканика Биогаз“ и Обединение „Благоевград 99“.

Във връзка с множество сигнали на граждани до вестник „Струма“ за изграждащото се ново сметище в с. Бучино изпратихме следните въпроси до Министерството на околната среда и водите:

1. Въпреки официалното откриване на депото на 17 септември т.г. от министър Димов то продължава да не функционира и боклукът на Благоевград продължава да се извозва за сметка на общинския бюджет. Каква е причината за това? Защо строителството и пускането в експлоатация се забави повече от година, след като изграждането му започна в края на януари 2018 г., а първоначално обявеният срок за приключване на работата бе 233 дни? Чия е вината и колко струва забавянето на данъкоплатците?

2. В Благоевград се коментира усилено, че новото сметище се изгражда върху зона с високи подпочвени води. Това истина ли е и има ли опасност от замърсяване на местни водоизточници? Има ли връзка между нивото на подпочвените води в района на сметището със забавянето на пускането му в експлоатацията и кога се очаква новата регионална система за управление на отпадъците за регион Благоевград реално да заработи?

3. В момента продължава строителството на допълнителна инфраструктура – инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събирани биоразградими и зелени отпадъци, на финала е и процедурата за изграждане на анаеробна инсталация. Какво ще се случи с тях в случай на отказ на оторизираните институции да издадат Акт 16 за въвод в експлоатация на новото регионално депо за битови отпадъци край Благоевград?

От пресцентъра на МОСВ отговориха, че адресат на всички въпроси е община Благоевград, а министерството не е контролиращ орган по европроектите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. само питам?

    1. Колко от тези близо 12 милиона лева отидоха в джоба на пишман-доктора, бивш кмет Камбата? 2. Кога ще връща награбеното?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *