ПРЕДИЗВЕСТЕН РАЗВОД! Водната асоциация на Кюстендил пред разпадане, Кочериново напуска, от 9 общини остават само 5, задълженията повече от годишния й бюджет

Община Кочериново става поредната община в Кюстендилска област, взела на сесия решение да прекрати членството си вАсоциацията по водоснабдяване и канализация (АВиК) на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД – гр. Кюстендил.

На последното заседание на ОбС всички съветници гласуваха „за“ и възложиха на кмета Иван Минков да предприеме всички правни и фактически действия, необходими за развода.

„Започваме процедурата, но тя е дълга и не знам кога реално ще бъдем отписани, по-важното е, че вече взехме това решение – коментира пред „Струма“ Минков. – Причината за напускането е, че до момента асоциацията не ни е решила нито един проблем. Затова още преди няколко години спряхме да плащаме членски внос, защото не виждам смисъл ние да плащаме, а отсреща да няма никакви ангажименти”, добави още той.

Заявлението за излизане на община Кочериново от асоциацията ще бъде връчено от зам. кмета Любка Джонова на извънредното заседание на общото събрание на Асоциация по ВиК – Кюстендил, което ще се проведе на 27.07.2021 г. Джонова вече е упълномощена от ОбС да гласува „против“ бизнес плана на ВиК оператора „Кюстендилска вода” ЕООД за развитие на дейността му през 2022-2026 г.

Същото заявление за извънредното събрание е приготвила и община Дупница. Още през 2016 г. тя взе решение да влезе в регионалната ВиК асоциация, но по редица причини процесът се забави 5 г. и влизането трябваше да стане на 1 юли т.г. Преди дни обаче дупнишките общински съветници гласуваха общината да излезе от асоциацията, поради което към момента дупничани нито са във, нито извън обединението.

Съветниците в Дупница гласуваха за излизането заради двойното поскъпване на питейната вода до 2,72 лв. за кубичен метър по цените, наложени от асоциацията, при 1,37 лв. за кубичен метър в момента за абонатите. В града възнамеряват водоснабдяването им да бъде осъществявано от общинското ВиК, което административно не съществува от 1 януари 2021 г. и има в пасива си 1 млн. лв. задължения. След пет години напразни надежди за европейско финансиране чрез асоциацията общината обмисля да реанимира общинското дружество, включително и със заем.

През февруари т.г. и община Рила пожела да напусне ВиК асоциацията на Кюстендил.

Така в нея реално ще останат само Кюстендил, Трекляно, Невестино, Бобошево и Бобов дол, тъй като още в началото Сапарева баня категорично отказва да влезе и бламира процеса по окрупняване.

Към момента бюджетът на кюстендилската ВиК асоциация се формира от държавната вноска от 17 000 и още 31 571 лв. вноски от общините. С излизането на Дупница, която плаща 10 996 лв., Кочериново – 1273 лв., и Рила с вноската й от 704 лв. издръжката й ще падне с повече от 20%, а и към момента тя има несъбрани 60 901 лв. от неплатени вноски на общините.

Така 9 години след силовото въвеждане на българските ВиК асоциации, чиято идея бе да окрупнят териториите в страната и да могат да кандидатстват за европейско финансиране, финансиране не се случи, само се повиши цената на водата, в резултат на което започва естествен процес на ликвидиране на асоциациите чрез отказ на общините да дават пари на вятъра без всякаква полза за населението.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *