HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ПРЕДИЗВИКАН ОТГОВОР! Председателят на Българския културен клуб в Македония Л. Младенов пред „Струма“: Атаките на живеещия в Петрич Митко Николов срещу мен само правят услуга на Утбата срещу българската кауза

Живеещият в Петрич с двойно гражданство македонец Митко Николов никога не е бил член на УС на Българския културен клуб в Македония, това обяви вчера по телефона от Скопие председателят на клуба Лазар Младенов.

Той поиска думата заради изявлението на Николов пред „Струма“ отпреди десетина дни, в което атакува Младенов заради начина, по който управлява клуба, и заради таксите от българските паспорти, издавани на македонски граждани:

„Лазар Младенов е председател на Българския културен клуб в Македония. Преди четири седмици са влезли инспектори с полиция в клуба и са му вземали…  таквото, лаптоповите, шо са, и документи. Тия документи са удостоверения, що е давал удостоверения за горе, за ДАБЧ. ДАБЧ означава Държавна агенция за българите в чужбина. Таму се подават тия документи. Тия документи не са фалшиви. Но он парите ги е внесувал на место, на сметка, си ги е оставал в джобо. И това е причината. Иначе другото все е регуларно. Тия документи си одат в посолството в Битоля, в посолството в Скопие, в Министерството на правосъдието, в ДАБЧ. За миналата година шо кажуват, дали е точната информация, но са 15 000. Това са петнайсет иляди удостоверения. Всеко струва по трийсет евра, се зима от удостоверенията. Това са много пари….“, каза тогава Николов.

„Смешно е Николов да търси някой от България да ме смени като председател на Българския културен клуб в Македония. Това е една пълна илюзия, аз давам отчет пред хората тук, не по вестниците, както прави той. Документите, с които много граждани получиха паспорти, са отчетени надлежно още през 2014 г. Но изявления като тези на Митко Николов само вредят на българската кауза в Македония. Ако той не може да се реализира в живота, не сме му ние виновни.

Българският културен клуб е единствената действаща активно организация на българите в Македония, затова сме постоянно на прицела на тукашните служби. Те търсят милион причини да ни сринат. А хора като Николов им я дават. Ще предприема съдебни действия срещу него в Петрич. Не може така да петни името ми, аз съм заложил сигурността на семейството си и собствената си кариера в Македония. Минал съм през ада заради това, което правя за българската кауза. Това, че службите атакуваха клуба ни, беше да се отклони вниманието на македонците от политическите проблеми, а не заради нередности в дейността ни или за афери“, каза пред „Струма“ Лазар Младенов.

На въпрос как приемат българите в Македония факта, че лидерът на нашето ВМРО Красимир Каракачанов оглави военното министерство, той каза: „Това няма директна връзка с Македония, за нас по-важното е кой оглавява Външно министерство“.

Младенов поиска по-голяма подкрепа от страна на българското правителство за българите Македония: „Не говоря за случайни мероприятия и срещи тук, а за постоянна стратегия в тази посока. Искаме повече внимание, заслужаваме го. Българите сме на дъното в македонското общество, нито един от нас няма на ръководна позиция. Биха се съгласили да дадат пост на всеки – циганин, турчин, влах, албанец, но българин дори не може и да помисли за това. Тук само гледат да ни навредят. Утбата постоянно души около нашата организация. А те измислят всякакви начини да направят зависими хората и да ги управляват. Ако примерно надушат, че имаш личен проблем, било че си направил тежка катастрофа, загинал е човек, или хванат детето ти с наркотик и пр. Ако искаш детето ти да пътува или да учи в чужбина, трябва да им сътрудничиш, така действат те… Затова и се ядосвам, когато хора като Митко Николов атакуват клуба, това е добре дошло за службите и антибългарските настроения в Македония“, каза Лазар Младенов.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *