ПРЕДИ СТАРТА НА СЕЗОНА ЗА ПЕРНАТ ДИВЕЧ! 116 издържаха изпита за ловци в Кюстендил, само 3-ма се провалиха, жените най-нахъсани

116 души в Кюстендил успешно издържаха изпита за ловци малко преди старта на сезона за пернат дивеч. Едва трима  са били скъсани, а имало е и неявили се по една или друга причина. Между кандидатите за ловци е имало и жени, които според обучаващите били много запалени. „Те дори искаха да са добре оттренирани, настояваха да им се предоставят и допълнително патрони”, споделят от кюстендилското дружество „Елен”.
Членовете на ловните дружинки от Кюстендилско са в организационна подготовка за откриването на ловния сезон за пернат дивеч, който започва на 8 август съгласно Закона за лова и опазването на дивеча, припомни Венко Калинчев, секретар на местното ловно-рибарско дружество.
„Нашите ловци ще участват в индивидуалния лов на гълъби, гургулици и пъдпъдъци, на председателите на отделните дружинки са раздадени указанията за лова, нормите за отстрел, като са получили писма относно провеждането на събранията – да са съобразени с превантивните мерки във връзка с коронавируса”, поясни той.
Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр. Ловуването се извършва само с писмени разрешения по образец, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. 11 лева е разрешителното и то се дава от месец за месец на един ловец. Разрешителните се издават на председателите на дружини.

„Колкото до събранията, предшестващи началото на сезона, ние разполагаме с голяма зала, но повечето от председателите си ги провеждат на открито, под навеси, спазват разстояние, правят се инструктажи на ловците“, уточни още Венко Калинчев.
Според него най-подходящите местата за лов на прелетен дивеч в района са полетата на селата Граница, Коняво, Таваличево и Шишковци. На отделни места в по-високите части се ловува гривяк, както в село Раково и Блатец. „Там ги стрелят само на летеж и се прави един добър лов”, коментират участници.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *