Преди 140 г. Кресна стресна с въстание Турция и Европа, тържества ознаменуваха юбилея в малката пиринска община

Преди 140 години, на 5 октомври 1878 г., районът на Кресна става център на въстание, наречено Кресненско-Разложко, което стряска и Турция, и Европа. Този паметен юбилей, както и 40-годишнината от обявяването на бившето село Гара Пирин за град Кресна през 1978 г., бяха отбелязани с подобаващи тържества в цялата община.
Началото на честванията тръгна от храм-паметник костницата “Свети Иван Рилски”, където от рано сутринта започна служението на празничната света литургия по случай 40-годишнината на града, водена от Н.В.Пр. митрополит Серафим, подпомогнат от архиерея на Санданска духовна околия Георги Танчев, още 5-има свещеници и хора на храма. В костницата се съхраняват мощи на над 400 офицери, сержанти и войници, загинали по време на Балканските войни. За тях бе отслужена привечер заупокойна молитва.
По повод юбилея ОбС – Кресна проведе тържествена сесия, на която присъстваха и митрополит Серафим, депутатите Тома Томов, Николай Бошкилов, Богдан Боцев, Георги Анастасов, както и много други политици и общественици. В събитията се включиха и кметове от съседни общини. Доклад за причините, развоя и приноса на Кресненския край в Кресненско-Разложкото въстание представи председателят на ОбС Мая Божинова. Съветниците взеха решения за присъждане на звание “Почетен гражданин на община Кресна”. С такова бяха удостоени Елена Николова Васева от София, пряка наследничка на началник-щаба на Кресненско-Разложкото въстание Димитър Беровски, и на Стефан Александров Карчев от град Ветрен, внук на секретаря на въстанието Стефан Карчев. Отличието им се дава за предоставен снимков, предметен и друг информационен материал, свързан с въстанието.
Пак с решение на съветниците, кметът на Кресна Николай Георгиев връчи по случай 40-годишнината от обявяването на Кресна за град за заслуги в развитието му грамоти и почетния гербов знак на общината на над 70 бивши кметове, кметски наместници и общественици. Всички получиха и по екземпляр от току-що отпечатаната книга “Кресненско въстание” на краеведа Борис Костадинов.
Запомнящи се събития в празненствата бяха откриване на чешма-паметник на централния площад “Кресненско въстание”, на мемориален кът с паметна плоча за състояло се тук съвещание на ръководството на въстанието, поднесени бяха и венци пред паметника на Димитър Беровски.
Кулминацията на празничната програма за хилядите присъстващи кресничани и гости бе музикалната част. Тя започна с представяне на общинския младежки духов оркестър от Сандански и продължи с факелно шествие на ученици от СУ “Св. Паисий Хилендарски” в Кресна.
Последваха и изпълнения на мъжката и женска фолклорни групи “Синаница” към читалище “Култура” в Кресна, както и на известния фолкизпълнител Румен Стойков. Тържествена заря озари небето над Кресна, а след нея грабна микрофона известната фолклорна изпълнителка от Гоце Делчев Николина Чакърдъкова.

Бунтът тръгнал от Стара Кресна, която почита паметната дата всяка
година след освобождението

С традиция, която датира повече от век след освобождението от турско робство и Балканските войни, село Стара Кресна отбеляза отново празника със събор, посветен на 140-г. от Кресненско-Разложкото въстание, чийто център е било през 1878 г. Тържествата бяха на централния площад, обявен за исторически паметник от национално значение, край който към съществуващите няколко паметни знака бяха открити още 2 възпоменания. В градинката до площада с полагане на цветя и венци бе открит надпис върху мраморен постамент в чест на юбилея от въстанието, а пред сградата на кметството бе открита паметна плоча, указваща мястото, където се е родил видният просветител и общественик даскал Стефан Карчев, секретар на главния войвода Стоян Карастоилов, който е имал честта да е учител на земеделския министър-председател Александър Стамболийски.
Празненството започна със света литургия в памет на героите на въстанието, водена от свещеници от Сандански и Кресна. Кметът на общината Николай Георгиев връчи почетни грамоти и гербовия знак на Кресна за заслуги за развитието на селото на бившите кметове Аспарух Младенчев, Петър Юруков, Петър Пъхков, Милчо Щерев.
В селото през целия ден имаше всеобщо веселие, в което се включи известният фолкдует – сестрите близначки Мария и Магдалена Филатови, с корени от Стара Кресна, участие взеха още женската фолклорна група от селото към местното читалище “Стефан Карчев”, която изпълни една много стара песен с посвещение на въстанието.

БОРИС САНДАНСКИ

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *