ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩА СЕСИЯ: Кметът на Гърмен дава 20 000 лв. на болницата в Гоце Делчев и по една заплата бонус на селските управници заради мерките срещу пандемията, прескочи себе си

20 000 лв. помощ за гоцеделчевската болница „Ив. Скендеров“ отпуска малката община Гърмен, чиито пациенти ползват услугите на здравното заведение. Предложението на общинския кмет Феим Иса е парите да бъдат дадени целево за нови медицински дейности в областта на инвазивната и неинвазивна кардиология, интензивното лечение на сърдечносъдовите усложнения и контрола върху критичните нарушения на хемодинамиката, като гоцеделчевските лекари сами ще преценят от каква точно апаратура се нуждае кардиологичното им отделение.

Освен това предложение, което ще бъде внесено на предстоящата в петък сесия, Иса иска съветниците да одобрят и бонуси на кметовете и кметските наместници в селата на общината. Мотивът му е, че те се справят много добре с въведените още през март ограничителни мерки срещу разпространение на пандемията от Ковид-19, а освен това направеният анализ на изпълнението на бюджета към 30 септември доказал, че има достатъчно натрупани икономии. Общинският кмет предлага колегите му по селата да получат като бонус по една брутна заплата.

Самият той не се е включил в списъка и това не е изненада – в началото на годината единствен от кметовете в цялата Благоевградска област Иса си намали с 400 лв. заплатата и се отказа от представителните за годината в размер на 15 000 лв., с което спечели одобрението дори на политическите си опоненти. От пестеливостта му никой друг обаче не пострада – Иса не посегна на възнагражденията на селските кметове, прокара идеята си за безплатна детска градина на всички хлапета от общината и за 1100 лв. заплата на медицинските сестри, обгрижващи хлапетата в детските градини и ясли.

На сесията ще бъде разгледат и един любопитен казус – опрощаване на задължение в размер на 19 559 лв. Длъжникът е Фатме К., а задължението й е към Държавен фонд „Земеделие“ и е санкция по безвъзмездно отпуснато финансиране от фонда. Това лято Фатме поискала опрощение на дълга от президента Румен Радев и сега по процедура ОбС трябва да разгледа представените документи и да даде съгласие данъчното й досие да бъде изчистено. Мотивите, посочени от жената, са, че е с психично заболяване, поставена е под пълното запрещение на баща си и не е в състояние да взема сама решения, освен това цялото семейство се издържа само от пенсии. Не е ясно как при това положение ДФЗ й е отпуснало държавната помощ, тъй като бенефициент на вземането е тя, а не баща й. Според шефката на Разплащателната агенция в Благоевград Светла Сотирова при кандидатстването за такава помощ няма никакви изисквания към бенефициентите както за психично здраве, така и за образование. „Ако при подаване на документите някой не изглежда много адекватен, колегите имат правомощия само да напишат забележка, имали сме доста случаи с неграмотни например, но нямаме право да връщаме никого, който е одобрен“, поясни Сотирова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *