Председателят Кр. Чаврагански сътвори прецедент в историята на ОбС – Бобов дол, не свика сесия през април

Председателя КрасимирЧаврагански сътвори прецедент в историята на местния парламент в Бобов дол – не свика заседание през месец април и хвърли в шах общинските съветници.

В Закона за местното самоуправление и местна администрация е записано, че когато председателят на ОбС отсъства, заседанието се свиква от неговия заместник, в случая Елеонора Христова от БСП, която е в отпуск по болест.

През април е заседавал председателски съвет, на който са разгледани всички предложени 12 точки за дневен ред за сесията и са одобрени от присъстващите. Общинските съветници обаче не са получили покана за сесията. Кр. Чаврагански не ги е уведомил защо не е свикал поредното заседание, което се оказа законно. В ЗМСМА има точка, в която се казва, че председателят на ОбС има право да не свика заседание на ОбС, без да уведоми за това си решение общинските съветници.

В политическите среди в Бобов дол се коментират различни причини за несвикването на сесия. Една от тях била, че има разкол в БДЦ, след като било обявено от централата, че за кандидат за кмет на партията ще бъде издигнат Чаврагански. Това довело до неразбирателство в самата местна структура и общинските съветници от БДЦ, която има най-много представители в ОбС – 7, решили да го бойкотират по време на заседанията.

„По принцип не може да не се свика сесия. Аз съм в болнични. Не мога да дам подробности, но следващата седмица съм на работа и ще проверя дали е имало председателски съвет, дали са се подписали в тетрадката всички присъстващи и каква е причината да няма сесия. Ще разговарям и с кмета на общината Елза Величкова и ще решим как да реагираме”, заяви вчера по телефона зам. председателят на ОбС в Бобов дол Елеонора Христова.

Лидерката на ГЕРБ и общински съветник Мая Спасова заяви: “Никой от общинските съветници не е получил покана за сесия. Бях на председателски съвет, разгледахме докладните. Нямаше възражения срещу нито една от тях. Каква е причината да не се проведе сесия, не зная. По правилника на ОбС в Бобов дол председателят трябва да свика най-малко 6 заседания за година. Ако не свика три поредни заседания, тогава може да му се иска оставката”.

В същото време запознати заявиха, че има подготвена подписка срещу Кр. Чаврагански, с която се иска свалянето му от председателския пост. Очаква се тя да бъде представена на следващо заседание на ОбС, ако бъде свикано такова.

Общинският съветник от БДЦ Илиан Илиев беше умерен в изказването си: “Чаврагански не ни обясни каква е причината да не свика сесия на ОбС. Не знаем каква е причината, но на следващата сесия ще го попитаме. Няма разделение в БДЦ”, категоричен бе Илиев.

Самият Кр. Чаврагански не вдигна телефона си за коментар.

Бившият общински съветник и бивш зам. кмет на община Бобов дол Валери Радлев, който е с най-дълъг стаж в местната политика, заяви по повод създалия се казус: “Аз съм от 35 г. в политиката в Бобов дол. До момента не е имало такъв прецедент да не се свика сесия. Само веднъж не се проведе заседание, тъй като нямаше необходимия кворум”, заяви Радлев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *