Топ теми

Председателят на „Виртуален свят” Емил Радев: Кметът Камбитов три години раздава незаконно парите на читалищата в община Благоевград

Три години кметът на Благоевград Атанас Камбитов раздава незаконно на читалищата в общината държавната субсидия, това заяви пред репортер на „Струма“ инж. Емил Радев, председател на читалище „Виртуален свят“. Ето какво разказа инж. Радев, като обяви за порочна практиката, наложена в община Благоевград с кметско покровителстване и подкрепа:

„До 2015 г. парите за читалищата се разпределяха от Министерство на културата (МК) на всяко читалище на база субсидирани бройки. Първоначално сумата за една бройка беше около 500 лв., после се вдигна на около 700 лв. В закона обаче е записано, че разпределението на тези средства трябва да става от комисия, затова от 2016 г. влезе в сила наредба с указания на министерството, по които да става разпределението на субсидията. В тази наредба се казва, че трябва да се направи комисия с по 1 представител от всяко читалище и 1 представител от общината, която въз основа на механизма на МК да разпредели парите.

През 2016 г. за първи път се събрахме да направим такава комисия. Гласуваха се критерии, по които разпределението на средствата трябва да се базира на точкова система. Аз бях против тези критерии, защото те бяха в полза на читалище „Вапцаров“, но те бяха гласувани и протоколът се разписа и от кмета. До този момент председателят на читалище „Вапцаров“ В.  Новоселски получаваше субсидия за 37 бройки, което бе около 300 000 лв., „Виртуален свят” имахме 2 субсидирани бройки, а част от читалищата по селата – по една. Изведнъж се оказа, че по гласуваните критерии от субсидията на читалище „Вапцаров“ трябва да се дадат повече средства на другите читалища. По тези нови критерии читалището, което ръководя аз, трябваше да получи 65 000 лв. Новоселски се усети и започна да пише доноси срещу читалище „Виртуален свят“ до Министерство на културата и до кмета.

По тези сигнали кметът издал една заповед, за която аз не бях уведомен – да се направи проверка дали има такова читалище „Виртуален свят“. Направиха ми номер, извикаха ме в общината на среща за субсидията и докато чакам там, комисия отива офисите ми да установи, че няма никой. Излязоха с протокол, че са правили проверка и всичко било заключено.

По закон трябва да ме уведомят както предварително, така и за резултата от проверката. Вместо това кметът издава заповед да ми се спре субсидията, без да има законово право да се разпорежда с държавни средства. Разбрах за това едва като се обадих да питам защо не ми се превежда субсидията. Представяте ли си, трябваше да пусна молба да ми дадат заповедта, въпреки че по закон, щом ме касае, са длъжни да ми дадат тази заповед, както и да ме уведомят за прекратените субсидии. Мотивът за тази заповед, както ми бе обяснено, бил, че не сме били читалище, а срокът за лишаването ни от субсидията – докато се отстранят грешките.

Исках среща с кмета, със зам. кмета Шопова, 3 месеца изобщо не ме приеха. Обжалвах в съда заповедта на кмета и тя бе отменена като нищожна. На 12 декември м.г. Върховен административен съд потвърди окончателно решението и то вече е влязло в сила. То касае лишаването ни от субсидия за 2016 г., а ние вече  3 г. не получаваме такава. За 2016 г. година по определените критерии трябва да получим 65 000 лв. Тогава обаче свикаха събрание и направиха втора комисия, която да направи нов механизъм за разпределение на средствата. Тя не отхвърли старите критерии, нито въведе нови, аз уведомих членовете й, че обжалвам в съда кметската заповед и не могат да правят никакво разпределение, и им напомних, че на практика е в сила първият протокол на приети критерии, подписан от две читалища и от кмета, тъй като в протокола няма изискване да е подписан от всички.

Въпреки че кметът не може да разпределя парите за читалищата без решение на комисията, тъй като това е нарушение на закона и е престъпление по НК, той го прави. Започва да раздава парите на читалищата по старата схема до 2015 г. на субсидирани бройки, определяни от МК. Това също е престъпление, още повече че става дума за държавни пари, не за общински. Кметът няма право да се разпорежда с тях без решение на комисията. Твърденията на адвокатите бяха, че щом парите били дадени на общината, са общински, но съдът е категоричен, че това са държавни пари, с които кметът няма право да се разпорежда. Дължимата ми сума е 65 000 лв., колкото трябваше да получим по определените първоначално критерии. От времето на спиране на заповедта досега са ми се натрупали и 20 000 лв. лихви в НАП, тъй като не съм плащал осигуровки.

През 2017 г. членовете на комисията приеха на базата на субсидирани бройки да създадат механизъм за разпределяне на средствата. По закон комисията не може да прави механизъм, тя може да ги разпределя по механизма на Министерство на културата. От МК обаче казват, че техният механизъм не е задължителен, което значи, че няма механизъм за разпределяне на средствата, всичките трябва да се блокират и да спре разпределението. През 2017 г. обжалвах разпределението на средствата на база субсидирани бройки, защото такова нещо не съществува в закона и имам решение за нищожност на първа инстанция на Административен съд. Тогава В. Новоселски направи още нещо – секретарите на почти всички читалища в околността, които имат право на субсидия, ги е назначил на заплата в читалище „Вапцаров“. Така субсидията, която по закон всяко читалище трябва да получава за самостоятелна дейност, се превежда по сметката на читалище „Вапцаров“ и на практика всички средства, с изключение на 2 бройки, които трябваше да са за мен, отиват при тях. Мотивът на комисията за такова решение е, че наредбата важала само за 2016 г. и трябва всяка година да се гласува. И като не е направено, си разпределят парите на база на субсидирани бройки.

Поредно грубо нарушение на кмета Камбитов бе, че със заповед назначи Новоселски за председател на комисията за разпределение на средствата, въпреки че по закон комисията няма председател и такъв може да бъде избран, но не и назначен със заповед. Още повече че е в сила член, според който, ако си заинтересована страна, не можеш да разпределяш средства. Въпреки това  разпределението на средствата отново стана на база субсидирани бройки. Отново обжалвах в съда, което принципно блокира раздаването на парите, въпреки това обаче кметът го направи и ги разпредели на останалите читалища.

За 2018 г. по схемата на субсидирани бройки парите, които аз трябваше да получа, са към 16 000 лв. Миналата година обаче имаше нов момент – учредени две нови читалища в селата Зелен дол и Изгрев, които навършиха през 2018 г. една година и имаха право на финансиране от държавата. Тогава Новоселски и останалите в комисията гласуваха решение, че „Виртуален свят“ не е читалище, въпреки че такива правомощия има само съдът, при това ако има заведено дело, а такова няма. Имам всички документи за регистрация като читалище в съда и в Министерство на културата. Новоселски се хваща за това, че съм предоставил на „Виртуален свят“ кабелната си телевизия. Това не е забранено от закона, по този начин аз стимулирам членството и на практика нашето читалище има най-много членове в цяла България. Законът го позволява и не съм направил нищо незаконно.

Още едно допълнение направи през 2018 г. Новоселски за разпределяне на държавната субсидия за читалищата – вкара изискване, че ако нямаш по Закона за библиотеките 3000 книги, не можеш да участваш в разпределението на субсидиите. Като проверих, се оказа, че читалище „Вапцаров“ също не е регистрирано по този закон, макар че има библиотека. Има само 2 читалища /едното в Бело поле, ако не се лъжа/, регистрирани по този закон, и те получават отделно субсидии. С това ново условие лиши „Виртуален свят“ от финансиране и разпредели субсидията между всички останали читалища, отрязвайки само „Виртуален свят“ и читалище „Европа 2000“ в Мощанец. Обоснова се, че правил проверки, въпреки че няма такова право, тъй като проверки се правят само със заповед на Министерство на културата. Лишаването на „Европа 2000“ от държавно субсидиране е, защото преди няколко години двама от тримата контрольори в РЕКИЦ – Благоевград, това са регионални инспекции на читалищата, които се финансират от държавата, се прехвърлиха към „Европа 2000“ и към читалище „Вацаров“ остана само една щатна бройка, и се стигна до парадокса сега в Благоевград да има два РЕКИЦ към две различни читалища.

И последното решение за лишаване от субсидии за 2018 г. на читалище „Виртуален свят” обжалвам в съда“, разказа инж. Емил Радев.

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *