Председателят на ВКС пита има ли проверка срещу съдия Андон Миталов

Председателят на Върховния касационен съд изпрати писмо до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет с питане дали е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

Съдия Андон Миталов е първият българин, на когото САЩ налагат забрана за пътуване. Името му беше съобщено от американския държавен секретар Майк Помпео.

„Публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявление на Помпео.

Председателят на ВКС Лозан Панов е изпратил писмо и до главния прокурор, с което моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване, предава Нова тв.

Лозан Панов пише още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки”.

Председателят на ВКС изпрати писмо и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с молба за информация дали са постъпвали в КПКОНПИ сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Миталов е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж шеф на движение „Русофили” Николай Малинов да замине в Москва, за да получи орден „Дружба” от руския президент Владимир Путин. Това се случи през октомври, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до инспектората на ВСС и поиска

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *