Председателят на ОбС А. Тодоров: Свършеното от Томов за 1 г. е едно голямо нищо! Обмислям да го дам на Спецпрокуратурата за неизпълнение на задължения и решения на ОбС, злоупотреба с власт и за неспазване на закона

„ОбС – Благоевград няма нищо общо с Ковид кризата в града. За нея отговаря Томов“, това заяви вчера председателят на местния парламент Андон Тодоров, който изригна срещу градоначалника и управленския му екип на пресконференция за предстоящата извънредна сесия на 13 ноември. Той не скри разочарованието си от липсата на представител на ОбС в кризисния щаб: „Хората да знаят, че ние представители от ОбС нямаме в този щаб! Тук, в този щаб, разбирачите са Томов и екипът му от зам. кметове, те разбират от всичко. Хората да търсят отговорност за предприетите мерки от Томов. Ще припомня, че за него този вирус беше измислен, той лично правеше анализи, казваше, че нямало да има и 200 заразени в областта, дори прокуратурата сезира, когато главният архитект, за когото никога не съм крил, че е мой приятел, влезе в болница и едва остана жив“, каза Тодоров.

Той обвини кмета, че общината е на косъм да изгуби 700 000 лв. държавна субсидия. „Свиквах извънредна сесия, за да спасим тези пари за общината, щяхме да ги изгубим заради ината на Томов да назначи административен персонал в звеното към ОбС. Чувам, че обяснил как се наложило да промени длъжностната характеристика на юрисконсулта към ОбС, за да назнача млад човек на длъжността. Явно не е наясно, че длъжностната характеристика се определя от председателя на ОбС, не от кмета. Предлагал ми помощта на юристите от отдела в Общинска администрация, какво да кажа за тях, като аз им пиша писмо с приложено окончателно определение на Върховен административен съд за решение на ОбС, без право на обжалване, а те ми връщат отговор, че то не било влязло в сила. По моя информация около 50 души са назначените от Томов служители в администрацията, което значи, че поне толкова са и отстранените. Интересно колко юристи Томов назначи в администрацията си и колко от тях са с реален опит, а не само с маркиран трудов стаж. Да не говоря за новите  млади юристи без опит, назначени да решават обществени поръчки. А какво да кажем за секретарката-юрист Мария Стойнева, която пряко ръководи  Общинската администрация?! Аз я помня, когато започна работа в общината преди време, млада и без опит, как забравяше да се яви на дела, да изпрати становище до съда. Сега седнала тук и говори глупости как юрисконсултът към ОбС не могъл да се явява на дела във ВАС без стаж. Пълни глупости! А Томов ми разправя, че не било важно да се назначава заместник на човек, който е в отпуск по майчинство. Добре че в Общинска администрация има 200 човека и всеки може да замени другия… ОбС обаче е съвсем различно и няма как с двама човека администрация да се работи ефективно, защото се случват лични проблеми, болнични и работата се блокира!“, емоционален бе председателят на ОбС А. Тодоров.

Той отбеляза, че с промените в ЗМСМА на ОбС се дава свободата да имат собствена администрация. Младият юрисконсулт ще трупа опит с текущите задачи и въпроси, а опитен адвокат, който ще назначи на граждански договор срещу невисок хонорар след Нова година, ще следи делата и кореспонденцията с институциите на местния парламент. Така с 5 човека екип работата на ОбС няма да бъде застрашена от блокажи, категоричен е председателят.

По повод дадената по-рано пресконференция от кмета на Благоевград за свършеното от екипа му през изминалата 1 година от мандата Андон Тодоров заяви: „Аз ще ви кажа какво не свърши, защото свършеното от него е едно голямо нищо! Ясно е, че той не може, но  защо поне не слуша предложенията на общинските съветници, които имаме толкова много идеи?! Освен че не прави нищо,Томов и не може, той като че ли на инат пречи, реално работи срещу общината и ОбС. Мога да дам много примери: бавят се обществени поръчки с риск да се загубят средствата; системата за градските автобуси буксува вече 1 г.; няма избор на оператор на компостиращата инсталация и ще загубим 7 млн. лв., като поръчката е за 5 г.; стопира процедурата за подлеза в „Грамада“, за да смени вече избраната фирма изпълнител с друга… Слушам, хората говорят, че който е спечелил подлеза, му е бил спонсор на кампанията.  Томов неистово се чуди как да си изчисти ангажимента към същия господин за кортовете в района на Бачиново.  Колко мои предложения взе наготово – Наредбата за стимулиране на раждаемостта, средствата за кметовете по селата също е от моята програма и какво ли не.

Обмислям да дам Томов на Специализираната прокуратура, да го разследва за неизпълнение на задължения, за злоупотреба с власт, за неизпълнение на решения на ОбС и за непазване на няколко закона. Обмислям и да пусна сигнал на ОИК на основание чл. 42, ал. 1, т. 2 за прекратяване на пълномощията му, тъй като не си изпълнява задълженията за повече от 6 месеца“, заяви Андон Тодоров, като приложи списък със задължения по закон, които кметът не е спазил, и отбеляза: „Единственият специалист в екипа му, който знае какво прави, е финансовият зам. кмет Ясен Попвасилев“.

За предстоящата извънредна сесия председателят на ОбС информира, че съветниците ще обсъдят приемането на нов правилник за работата си и за преминаване на онлайн заседаване. Предвижда се и въвеждане на нова система за онлайн гласуване, подобна на тази в Народното събрание, както и за утвърждаване на нов ред за смяна на председателя.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *